Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Santa Coloma, Patrimoni, arqueologia, excavació, frescos, romànic, 'mapping'
Andorra, Santa Coloma, Patrimoni, arqueologia, excavació, frescos, romànic, 'mapping'

Difunts que feien nosa


Escrit per: 
A. L. / La intervenció ha sigut necessària per fer-hi passar el cablejat de la fibra òptica per al ‘mapping’ dels frescos de Santa Coloma (Foto: Jonathan Gil).

La rasa de Santa Coloma va exhumar tres enterraments que van ser traslladats al cementiri nou.

“Que s’hi toparien amb sepultures ja ens ho pensàvem perquè es tracta de l’antic cementiri de Santa Coloma, i quan es va deixar d’utilitzar, al 1958, no tothom va voler traslladar les restes dels seus difunts al nou.” Ho deia ahir l’arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, a compte de la intervenció que va tenir lloc a principis de mes a Santa Coloma per obrir-hi la rasa per al cablejat del mapping dels frescos. I naturalment mossèn Sàrries tenia raó, perquè va ser posar-se a excavar i aparèixer les restes de tres enterraments. I això que la rasa es va obrir ben bé al costat del mur lateral de l’antic cementiri. L’aparició de les tres sepultures, en fi, va propiciar la intervenció del servei de Patrimoni, que se’n va fer càrrec i les va traslladar al cementiri nou. Per ell, doncs, no va ser cap sorpresa, com tampoc per als arqueòlegs consultats pel BonDia i que sostenen que, precisament perquè era més que probable que hi apareguessin enterraments, amb l’afegit que Santa Coloma és un Bé d’Interès Cultural (BIC), abans de tocar-ne una pedra hauria calgut redactar un projecte arqueològic que Velles Cases Andorranes demanava ahir si efectivament existeix. Continuem sense saber-ho perquè el ministeri no ho va confirmar. Com tampoc no sabem si en va ser preceptivament informat el Consell Assessor del Patrimoni, que també hi ha de dir la seva quan s’intervé en un BIC. Per això se li va demanar l’opinió quan Cultura va presentar el projecte de mapping de Santa Coloma i per això –insisteix Velles Cases– se li hauria d’haver demanat de nou quan es van obrir unes rases que –sospiten– no constaven al projecte original.

Quan a finals de juliol el departament de Patrimoni li va comunicar que caldria excavar a l’antic cementiri, mossèn Sàrries ho va comunicar als veïns que hi podrien haver tingut algun difunt. Ningú no hi va posar cap pega, així que endavant. I quan efectivament van sortir, les restes de cada enterrament es van dipositar en bosses separades per ser traslladades al cementiri nou. Tot sigui, diu, pel mapping, que el ministeri vol tenir enllestit abans de novembre. El que caldrà veure és quin serà el règim de visites, perquè Santa Coloma –com la resta de les esglésies romàniques– obria fins ara només a l’estiu, i si serà en un horari preestablert o amb cita prèvia. Pel que fa al mapping, recordem que el concurs se’l va endur Playmodes, la mateixa empresa catalana que es va encarregar del de Taüll, i que compta amb un pressupost de 131.000 euros. El resultat final promet ser igual d’espectacular, amb la projecció sobre l’absis del temple dels conjunt mural íntegre.

Andorra
santa coloma
Patrimoni
arqueologia
excavació
frescos
romànic
'mapping'

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte