Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Miquel Sánchez Baños, Pocket Princedom, 1962, Casa de la Vall, Arxiu Nacional, col·leccionisme, Súper-8, 8 mil·límetres, 16 mil·límetres, viral, Facebook, Andorre, Castañer, Castanier, Castanyer
Andorra, Miquel Sánchez Baños, Pocket Princedom, 1962, Casa de la Vall, Arxiu Nacional, col·leccionisme, Súper-8, 8 mil·límetres, 16 mil·límetres, viral, Facebook, Andorre, Castañer, Castanier, Castanyer

El col·leccionista viral


Escrit per: 
A. Luengo / Fotograma: Pocket Princedom (col·lecció Miquel Sánchez Baños)

Deu recordar potser el lector l’Andorre de Jean Castanier, o Joan Castanyer, aquella raríssima joieta rodada el 1948 –deu minutets de rigorós blanc i negre en format 16 mil·límetres– de qui ningú no havia tingut notícia... fins que va arribar l’escaldenc Miquel Sánchez Baños (1948) i en va localitzar una còpia a Califòrnia. La va localitzar, la va adquirir i –era el 2005– la va dipositar a l’Arxiu Nacional, on avui està a l’abast de qualsevol diletant. Baños va protagonitzar un episodi de similar ull clínic i exacta generositat amb les dues bobines de Les hommes d’airain que es conserven també a l’Arxiu. L’una i les altres constitueixen el rovell de l’ou dels fons audiovisuals.

Peces de caça major que semblaven impossibles de superar. Doncs no per a Baños, que els últims dies ha protagonitzat una petita revolució al Facebook: els fragments de les últimes sis pel·lícules que ha exhumat a través dels seus contactes a Anglaterra, França i Espanya –totes, bobines originals– s’han convertit en un autèntic fenomen viral amb més de 50.000 reproduccions en menys d’una setmana. Una bestiesa per als nostres estàndards. Els fragments –ell en diu esquetxos– són només pastilletes i l’únic que fan és obrir la gana. La gana de veure-ho tot. I com que estem parlant d’un col·leccionista de mena, d’aquests que només se senten plenament realitzats quan comparteixen la seva dèria, totes les pel·lícules les dipositarà a l’Arxiu. Totes. De fet, ja ho ha fet amb Pocket Princedom, sensacional documental en 16 mil·límetres enregistrat el 1962 per la productora britànica ITN, que el va emetre el 18 d’octubre d’aquell any a l’espai Roving Reports, una mena d’Informe Semanal de l’època –va estar en antena entre el 1957 i el 1964– d’enorme impacte popular. I també amb una pel·lícula domèstica en 8 mil·límetres, en color i datada probablement als primers anys 70. Totes dues ja estan dipositades a l’Arxiu, i les pròximes setmanes les seguiran quatre cintes més dels anys 60 i 70. Una mina, ho comprovaran si entren al perfil de Baños.

De seguida hi tornem, però abans cal respondre a la pregunta elemental: ¿qui és, aquest Baños? Doncs un col·leccionista discretíssim, electricista avui jubilat, que va començar a arreplegar tot el que es podia col·leccionar tan bon punt va aterrar a Engordany –i això va ser el 1978– i que des d’aleshores ha reunit uns fons oceànics, monumentals: té tot el que pot tenir en segells i postal antiga de temàtica andorrana. Tot. També és el feliç posseïdor d’una considerable biblioteca especialitzada també en la cosa local. I naturalment, la filmoteca: “M’agraden les peces rares, úniques, originals”, diu. I és l’estricta realitat: el negatiu de Castanyer, les bobines de Les hommes d’airain, i ara, Pocket Princedom. ¿I d’on el treu, tot aquest material, la major part desconegut fins i tot pels especialistes? Doncs dels contactes que ha anat cultivant al llarg de cinc decennis de carrera i a tot el planeta, que l’avisen quan apareix qualsevol objecte relacionat amb Andorra. El resultat, com veuen, és sensacional i el millor és deixar-s’hi caure, amb el risc de quedar-s’hi enganxat.

I això és exactament el que els passarà quan l’Arxiu posi a consulta pública Pocket Princedom, 23 minuts estupendament narrats pel reporter James Whale, que va tenir a més la sort de venir just quan començaven les obres de restauració de Casa de la Vall. Whale repassa les fonts de la (diguem-ne) riquesa local –el tabac, la banca, la fusta, el comerç–, visita Casa de la Vall amb Julià Reig i entrevista una joveníssima Ursula Simpson als jardins del Mirador, i ho veu tot: FEDA, les peculiaritats del sistema educatiu, Radio Andorra i (a l’època) Ràdio les Valls, les dificultats per accedir a la nacionalitat i la inexistència de seguretat social. Tot. Si en volen més, ja ho saben: Miquel Sánchez Baños.

Andorra
Miquel Sánchez Baños
Pocket Princedom
1962
Casa de la Vall
Arxiu Nacional
col·leccionisme
Súper-8
8 mil·límetres
16 mil·límetres
viral
Facebook
Andorre
Castañer
Castanier
Castanyer
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic