Diari digital d'Andorra Bondia
El director artístic del festival, Ignacio Ribas, al teclat de l’orgue de Sant Pere màrtir, sota la mirada del cònsol menor, Marc Pons.
El director artístic del festival, Ignacio Ribas, al teclat de l’orgue de Sant Pere màrtir, sota la mirada del cònsol menor, Marc Pons.

El Comú aposta fort per l’orgue


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Tony Lara / Comú d’Andorra la Vella

El programa no té potser l’impacte de l’edició passada, quan Amics dels Orgues va llançar la casa per la finestra per celebrar els 18 anys. Però el 19è Festival Internacional d’Orgue es va presentar ahir amb una novetat llargament covada: el Comú de la capital i Amics dels Orgues estrenen aquest curs un conveni que, a banda de facilitar-li molt les coses a Ignacio Ribas –fundador, director artístic i, en fi, ànima de l’invent– ha multiplicat per 2,5 l’aportació de la corporació, que passa dels 4.000 als 10.000 euros. Un salt considerable que tindrà amb tota probabilitat continuïtat en les pròximes edicions i que li estalvia a Ribas haver de passar el petit suplici de la convocatòria anual de subvencions comunal, que mai se sap si serà carn o peix.

Ha costat quasi dos decennis, assegurar aquest coixí institucional, però si una cosa ha caracteritzat precisament el director del festival és la perseverança. Això, i la voluntat entusiasta d’aproximar al ciutadà el monumental orgue de Sant Esteve. Per això als concerts reglamentaris que se suposen en tot festival de música Ribas va afegir-hi primer unes sessions de portes obertes a càrrec dels mateixos organistes i destinades tant al públic adult com a l’infantil, i, des del curs passat, una pota més acadèmica amb conferència inclosa.

Aquesta edició repeteix una fórmula que insisteix en el vessant pedagògic. Hi haurà concerts –cinc en lloc dels vuit del 2017, però no es pot tenir tot– amb un cartell encapçalat per Philippe Lefebre, l’únic dels tres organistes titulars de la catedral de Nôtre Dame que encara no havia desfilat pel festival. Serà l’11 d’agost a Sant Esteve, amb un programa que repassarà la música francesa des del segle XVI i que inclourà, atenció, una improvisació a partir d’un tema aportat pel públic. Atenció també a la cita del 13 d’agost, de nou a Sant Esteve, amb el Brillant Magnus Quintet, formació que combina l’orgue, les trompetes i els timbals i que estrenarà una obra del mateix Ribas inspirada, diu, en la llegenda de la Dama Blanca. Els honors els farà, però, Gereon Krahforst, organista de l’abadia de Maria Laach, que també improvisarà, en aquest cas a partir de cançons tradicionals andorranes: serà el 8 d’agost a Sant Pere màrtir d’Escaldes. El programa estrictament concertístic el completen José Luis Echechipía i Jesús Gonzalo, amb un poc habitual –a casa nostra– duet d’orgue i espineta, i un repertori basat en les anomenades batalles del Barroc ibèric (el 20 d’agost, també a Sant Pere màrtir), i Ester Ciudad, que a més de protagonitzar la clausura (el 22 d’agost, a Sant Iscle de la Massana), dictarà una conferència sobre la petja de la dona en els instruments de tecla.

Les sessions de portes obertes tindran lloc l’11 d’agost a Sant Esteve, amb Lefebvre, i el 20 a Sant Pere màrtir, amb Echechipía i Gonzalo. Per a públic familiar, els Matins amb orgue, cada dimarts d’agost i fins al 4 de novembre, en què el mateix Ribas oferirà una breu demostració de l’orgue de Sant Esteve. I tot, gratis total. Difícil oferir més per menys.

Comú
aposta
fort
orgue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte