Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Sergi Mas, mostra d'arts plàstiques, concurs d'arts plàstiques, arts plàstiques, Gelabert, Pifarrer
Andorra, Sergi Mas, mostra d'arts plàstiques, concurs d'arts plàstiques, arts plàstiques, Gelabert, Pifarrer

El Concurs d’arts plàstiques per a joves treu Sergi Mas del nom


Escrit per: 
A. L. / Gelabert i Pifarrer, davant d’un cartell amb l’antiga denominació del premi, amb la referència a Sergi Mas ara desapareguda (Foto: Agències).

La 8a edició, incrementa la dotació fins als 6.000 euros i crea una nova categoria entre els 14 i els 17 anys.

El ministeri de Cultura ha convocat avui la 8a edició del concurs d’art plàstiques per a joves, que conserva la periodicitat biennal i que estrena un parell de novetats significatives. Millor dit, tres. I començarem per la tercera i més pintoresca, que és el rebateig d’una iniciativa que des dels inicis, el 2003, exhibia al títol el nom del seu padrí. Doncs això s’ha acabat: el que fins ara es deia Mostra d’arts plàstiques per a joves, Premis Sergi Mas, en endavant l’haurem de denominar Concurs d’arts plàstiques per a joves. I prou.

Com hauran comprovat, no es tracta només d’un canvi suposadament conceptual –concurs per mostra– sinó que pel camí s’ha caigut el nom de qui inspirava el certamen: Sergi Mas ha desaparegut de la retolació, del tríptic i de tot arreu. Consultat el ministeri per aquesta reorientació antroponímica, l’explicació oficial va ser el nou concepte que se li vol imprimir a la convocatòria, fins ara semihonorífica –amb 4.000 euros que es repartien els guanyadors en concepte de beca– i en endavant amb caràcter obertament competitiu, amb premis en metàl·lic per a les tres categories a concurs.

El cert és que Sergi Mas –que acostumava a participar activament en la Mostra– s'ha assabentat avui mateix del detall que ha tingut el ministeri, i gràcies a una trucada d’aquest diari. Recordava l’artista els orígens del guardó, una petició dels alumnes de l’escola d’art que va acabar assumint el ministeri de Joventut i que va agafar volada quan el departament es va integrar a Cultura, i li treia ferro a l’afer: “A Barcelona hi va haver durant un temps un premi que duia el nom de Joan Miró. Un dia el van deixar de convocar i, és clar, no va passar res. Joan Miró! Així que..., què puc dir jo!? És clar que em feia gràcia, però arribat en una certa edat amoïnar-te per una qüestió de vanitat no té gaire sentit. Deixa’m dir també que si sempre m’ha costat entendre la política cultural del Govern, els últims temps encara sé menys on volen anar a parar”. Fonts del ministeri van voler matisar que el nom de Sergi Mas desapareix de la denominació oficial però que molt probablement es mantindrà en alguna de les categories convocades. Però tampoc això no està clar.

Pel que fa a la nova convocatòria, el des d’ara Concurs d’arts plàstiques incrementa com ja s’ha dit la dotació i incorpora una nova categoria: fins ara n’hi havia dues, de 16 a 22 anys, i de 23 a 29, i en endavant s’ha ampliat per baix la franja d’edatx, amb tres categories que queden així: de 14 a 17 anys, de 18 a 22, i de 23 a 29. La dotació total pujarà a 6.000 euros –2.000 més que fins ara– que es repartiran com segueix: 1.000 per al guanyador de la primera categoria, i 2.000 per als de les altres dues.

Quant al jurat, en aquesta ocasió estarà presidit per Meritxell Papió, ella mateixa guanyadora de la primera edició, i el completaran Roger Mas, Josep Maria Ubach, Amparo Soriano i, per pat del ministeri, Agustí Pifarrer, coordinador de Polìtiques de Joventut i Voluntariat. Les obres, de qualsevol disciplina i tècnica, s’han de presentar entre el 16 i el 27 d’abril del 2018 i –en això no hi ha novetats– formaran part d’una exposició itinerant que girarà per totes les parròquies.

Andorra
Sergi Mas
mostra d'arts plàstiques
concurs d'arts plàstiques
arts plàstiques
Gelabert
Pifarrer
Número de vots: 267
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic