Diari digital d'Andorra Bondia
El Consell Assessor es va reunir ahir a cal Pal de la Cortinada amb la ministra Gelabert, la cap de Cultura, Montserrat Planelles, i el coordinador de Patrimoni, Alfons Codina.
El Consell Assessor es va reunir ahir a cal Pal de la Cortinada amb la ministra Gelabert, la cap de Cultura, Montserrat Planelles, i el coordinador de Patrimoni, Alfons Codina.

El consell assessor vol 100 metres d'entorn cautelar


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: SFG

En l’informe anual presentat ahir demana de nou a la ministra Gelabert tornar al perímetre cautelar del 2003.

Recuperar els 100 metres d’entorn cautelar que establia el text original de la llei del patrimoni, i que els criteris arquitectònics i urbanístics que determini el servei de Patrimoni per a l’anomenada zona 2 o preventiva del monument tinguin força vinculant, i no com ara que depenen de la voluntat del Comú en qüestió, que el pot incorporar o no al POUP. En resum: derogar les modificacions aprovades el juliol del 2014 a instàncies dels comuns taronges, i recuperar si no la lletra, com a mínim l’esperit del text original del 2003 en aquestes dues qüestions “essencials”.

Aquestes són les conclusions de l’informe anual sobre l’acompliment de la llei que el Consell Assessor del Patrimoni va presentar en la reunió d’ahir a cal Pal de la Cortinada. Un document elaborat per Francesc Rodríguez, que incorporarà ara les aportacions de la resta de consellers i que elevarà a finals d’aquesta setmana o a principis de la següent a la ministra de Cultura, Olga Gelabert. No s’hi preveuen canvis, com a mínim en aquestes directrius bàsiques perquè en aquests dos punts hi va haver unanimitat. De fet, era del tot previsible, perquè exactament els mateixos consellers reunits ahir –Ruth Casabella, Xavier Llovera, Miquel Mercè, Xavier Orteu i el mateix Rodríguez– ja van demanar el 2017 a la ministra que no s’apliquessin els nous criteris introduïts en la modificació del 2014 perquè –diu literalment l’acta de la reunió que va tenir lloc l’abril del 2017– “no garanteixen la protecció dels béns culturals i dels seus entorns”, i perquè l’aplicació del nou text “podria ser perjudicial per a la conservació dels valors patrimonials associats als monuments”.

Tot allò va quedar com és evident en paper mullat. De fet, Gelabert insistia encara el setembre passat i en resposta a una interpel·lació parlamentària que no tenia intenció de proposar a la comissió legislativa de Cultura la modificació dels 20 metres cautelars vigents des del 2014. Per això sorprèn encara més que la ministra assumís ahir el criteri del Consell i es comprometés a estudiar-lo. Com a mínim, aquesta és la impressió que se’n van endur els consellers consultats. Una altra cosa és si anirà més enllà: caldrà veure si en té la voluntat i, sobretot, si li queda temps, tenint en compte que la legislatura està a punt d’expirar.

Pel que fa a la voluntat, potser té l’oportunitat de demostrar-ho si DA guanya de nou les eleccions i ella repeteix com a ministra; i si no repeteix, sempre li podrà passar la patata calenta al seu successor i quedar com la ministra que ni que fos in extremis va acabar assumint la posició que el Consell li havia estat reclamant des de l’inici del mandat. El que sí que sembla decidit és que el document amb les propostes dels consellers veurà per primera vegada la llum les pròximes setmanes, qui sap si casualment abans de les eleccions i per impostar una transparència que ha brillat per la seva absència des que el Consell va començar a funcionar.

De fet, l’informe d’avaluació de la llei del patrimoni presentat ahir és el cinquè que s’elabora des que la llei va entrar en vigor, el juny del 2003. Potser semblen molts, però és que la llei diu que aquests informes havien de ser anuals, l’últim es remunta al 2013, i dels quatre anteriors, resulta que no se n’ha publicat cap. Ni un. Precisament, una altra de les propostes dels consellers va ser establir una periodicitat triennal per a aquests informes, termini que com a mínim és més realista i que evitarà el flagrant incompliment de la llei del patrimoni a què també en aquest punt hem assistit fins ara.

L’altre, si cal recordar-ho, són els dos anys, dos, que establia el text original –promulgat el juny del 2003, recordin– per aprovar els entorns de protecció d’una setantena de monuments. Han passat setze anys i cinc ministres, i se n’han aprovat exactament onze. I tan sols dos –el dels santuaris nou i vell i de Meritxell, i el de Sant Serni de Llorts– des del 2014, quan els comuns taronges van instar la modificació de la llei. Contravenint per cert les recomanacions del Consell. De fet, Gelabert va començar el mandat amb la quimèrica pretensió d’elaborar-ne 24! Al setembre encara deia que seria possible començar abans de fi d’any la tramitació del de Sant Marc i Santa Maria, i del de Santa Eulàlia, tots dos a Encamp. Doncs ha sigut que no.

Els comuns manen més enllà de l’entorn cautelar

El perímetre cautelar de 20 metres que va establir la modificació de la llei del patrimoni aprovada el 2014 és el retoc més espectacular, perquè deixa en testimonials els 100 metres que havia previst el text original, però no el més sensible. Segons els experts, aquest discutible honor és per al caràcter estrictament orientatiu dels criteris arquitectònics que suggereixi el servei de Patrimoni per a la zona 2 de monument, és a dir, més enllà del perímetre adjacent al monument. En aquesta zona 2, diu literalment la llei, “els criteris revesteixen la forma de propostes al Comú”, i només tindran força “vinculant i executiva” si el Comú que és qui té la competència urbanística, els incorpora al POUP. Clar i català: la protecció del patrimoni, que segons l’article 34 de la Constitució diu taxativament que és competència estatal, queda limitada a la zona 1 o d’acompanyament; més enllà, són els comuns els que tenen l’última paraula. En la reunió d’ahir, en fi, també es va debatre el document sobre la candidatura a la Unesco que va arrencar la setmana passada –els consellers el van rebre dijous i han disposat de tres dies, tres, per analitzar-lo– i la creació d’un espai de continguts sobre patrimoni immaterial a la web de Cultura.

Andorra
cal Pal
Ordino
consell
assessor
Patrimoni
Llovera
Rodríguez
Gelabert
Casabella
Marcé
entorns
Protecció
perímetre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte