Diari digital d'Andorra Bondia
Ron Carter actuarà el 3 de juliol, al Prat del Roure.
Ron Carter actuarà el 3 de juliol, al Prat del Roure.
Sílvia Pérez Cruz & Farsa Circus Band, l'1 de juliol.
Sílvia Pérez Cruz & Farsa Circus Band, l'1 de juliol.
El sicilià Mario Biondi, el 2.
El sicilià Mario Biondi, el 2.

El Festival de jazz torna per quedar-se


Escrit per: 
A. L. / Fotos: BonDia

L’històric Ron Carter encapçala la nova etapa, amb una quinzena de concerts entre el 30 de juny i el 6 de juliol.

Si passegen aquests dies per Escaldes, atenció: se li està posant cara de jazz. No és per a menys. La 38a edició del Festival internacional, cita mítica que entre el 1985 i el 2004 va posar la parròquia en òrbita jazzística, ja té dia, lloc i cartell. Un cartell a l’altura d’una nova etapa –la tercera, que es vol definitiva, que no es repeteixi el fiasco del 2017– amb un històric al capdavant: el baixista Ron Carter, que va compartir als 60 banda amb Miles Davis i Herbie Hancock, que el 1995 ja va desfilar per la llegendària vela del Parnal com a acompanyant de Lenny White i que ara compareix en la que fa tota la fila de ser la gira de comiat amb el quartet Foursight. Serà el 3 de juliol al Prat del Roure, escenari on s’aniran succeint les grans patums d’aquesta edició: el pianista menorquí Marco Mezquida, amb Letter to Miloos (30 de juny), la catalana Sílvia Pérez Cruz amb el seu últim projecte, Farsa Circus Band (1 de juliol), i el cantant sicilià Mario Biondi, amb àlbum nou sota el braç (2 de juliol).

D’entrada es percep clarament la voluntat eclèctica d’un cartell  que fuig de l’elitisme i amb què el Comú vol arribar a tots els públics perquè –diu el conseller de Vida cultural, Valentí Closa–  “la premissa de què partim és que tingui continuïtat, i per això ha d’arrelar, el ciutadà s’ha de sentir interpel·lat. Si no és així, no tindria sentit ni serà viable”. Així que free jazz, blues i groove, funk, soul i els estàndards de tota la vida.

L’altra gran pota del festival serà el Jazz al carrer, en substitució de la Setmana del jazz que durant aquests anys de sequera ha salvat la condició d’Escaldes com a plaça jazzística. A la plaça Coprínceps s’hi ha programat el que Closa defineix com a cartell de proximitat. Liceu Jazz Grup (30 de juny), Víctor Carrascosa Quartet (1 de juliol), Joan Mar Sauqué Trio (2 de juliol), Joan Chamorro & Èlia Bastida (2 de juliol), HalliGalli Quartet (2 de juliol), Sant Andreu Jazz Band (3 de juliol), Coloma Bertran Quartet (5 de juliol) i atenció, Hit the Toad Jack, un tribut al pianista Ray Charles, el pare del festival d’Escaldes: va ser en un epifànic concert seu del 1983 que una colla de pioners –Ramon Canut, Miquel Aleix i Jordi Marquet, entre d’altres– van tenir l’ocurrència d’aixecar el que dos anys després es convertiria en el Festival Internacional. 

La cosa no s’acaba aquí, perquè  la torna d’aquesta 38a edició la posaran dues propostes off: Jamais deux sans trois, la píndola francesa d’aquest curs (el 3 de juliol, al Parc de la Mola), i apuntin aquesta data en vermell al calendari, Hysteriofunk, que oficialment va néixer el 1996 però que l’any anterior havia debutat precisament al festival, com a teloners de Jimmy Scott i amb el nom de Jazz Fusió. Per acabar, les reglamentàries jam sessions, amb el Trio Quilòmetre 0 encapçalat per Kic Barroc i al qual se li aniran afegint els saxofonistes que desfilin pel Prat del Roure. El Liceu Jazz Grup, Víctor Carrascosa i Joan Chamorro oferiran un campus als alumnes de les escoles de música, i si ja han començat a salivar, el millor que poden fer és córrer a retirar les entrades, que avui mateix es posen a la venda: les cites del Prat del Roure seran de pagament (l’abonament a tots quatre surt per 60 euros), per a Pas deux sans trois i Hysteriofunk caldrà només reserva prèvia i tots els de Coprínceps seran gratuïts. 

El festival de jazz conserva el lluminós i el logo originals, i aquest petit miracle ha sigut possible amb un pressupost que es mourà entre els 100.000 i els 150.000 euros. Es tracta de reenganxar la parròquia als anys daurats del jazz, quan el crític Albert Mallofré va definir el d’Escaldes com un festival “de butxaca, amable i familiar, on tot era possible”, i que com va recordar amb certa sorna el cònsol menor, Quim Dolsa, “van aixecar el 1985 un grup de visionaris i es va carregar el 2004 un equip comunal de color liberal que tenia altres inquietuds. Nosaltres ens havíem posat com a objectiu ressuscitar-lo, ha sigut  difícil, però ens n’hem sortit”.

Andorra
Escaldes-Engordany
Cultura
jazz
festival

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte