Diari digital d'Andorra Bondia
El fons Josep Alsina Martí gaudeix ja del grau de bé d’interès cultural
El fons Josep Alsina Martí gaudeix ja del grau de bé d’interès cultural

El fons Josep Alsina Martí gaudeix ja del grau de bé d’interès cultural


Escrit per: 
P.G./Foto: Arxiu

Malgrat que continuarà tenint l’alt valor patrimonial que ja té, la declaració com a bé moble d’interès cultural li donarà més prestigi i més protecció. El tresor documental de  Josep Alsina Martí (Sabadell, 1911 - Escaldes, 2000), ha estat declarat bé moble d’interès cultural per la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, que va incoar l’expedient d’aquesta declaració després d’estudiar l’informe que el mateix Consell Assessor del Patrimoni Cultural li va fer constar. Són 16.000 fotografies que ja estan digitalitzades a l’Arxiu Nacional d’Andorra, i un total de 100 documents cinematogràfics que sumen unes cinc hores de pel·lícula. Aquest fons de cinema, però, encara no està tot digitalitzat. És la documentació de finals dels anys 30 fins als anys 90. ¿La importància? “El més rellevant és la fotografia de carrer del seu primer període entre els 40 i els 60”, explica Isidre Escorihuela, un dels instructors de l’expedient. L’altra instructora, Cinta Pujal, destaca de la part cinematogràfica “el testimoni que ens dóna del pas del temps de tots aquests anys, és una visió global de la quotidianitat d’aquesta època, és un fons que el fa únic perquè a través d’ell veiem la transformació del país”. 
Després del de Fèlix Peig, és el segon fons fotogràfic i cinematogràfic que gaudeix d’aquesta qualificació, fet que el col·loca en un lloc més rellevant en la riquesa patrimonial i a més li atorga una protecció de garantia. 
“Salvant les distàncies, la fotografia de carrer d’Alsina és tan humana com la tendència francesa d’aquests anys  de Doisneau o Bresson”, explica Escorihuela.
“Avui podríem dir que és un cinema de medi ambient, perquè Alsina ens dóna una visió de com anaven al riu, a les muntanyes; dóna una visió molt global de les dècades 40, 50, 60 i 70 molt important i sobretot d’Escaldes i d’Engordany”, va especificar Pujal.
El fons, en gran part, es pot veure ja en l’arxiu en línia que ofereix l’Arxiu Nacional d’Andorra per internet. 
Amb la publicació ahir al BOPA de l’edicte sobre l’expedient de declaració com a bé moble d’interès cultural, s’obre un període d’audiència i informació durant un mes perquè es puguin presentar al·legacions. L’inici d’aquest expedient comporta l’aplicació immediata de manera provisional a aquest fons de Josep Alsina del règim jurídic de protecció com a bé patrimonial d’interès cultural i del règim sancionador.

Josep Alsina Martí
fons
bé interès cultural
Arxiu Nacional d'Andorra
fotografies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte