Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern declara desert el concurs de propostes per al museu nacional d’art


Escrit per: 
Agències / Redacció

 El Govern ha aturat el projecte del museu nacional d’art. Així es desprèn de la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra de dimecres d’un edicte pel qual es declara desert el concurs per a la segona fase del concurs públic

de propostes de disseny arquitectònic per a la seu del futur museu, que s’havia d’ubicar a l’antiga caserna dels bombers. Els arquitectes seleccionats en la primera fase van ser cinc: Frank Gehry, Jean Nouvel, Dominique Perrault, Zaha Hadid i Norman Foster. D’aquests, van accedir a la següent fase Perrault, Hadid i Nouvel.
Abans d’acabar l’anterior legislatura, el Govern liberal va decidir ajornar la tria de l’arquitecte fins a després de les eleccions, de manera que no resultés influïda pel procés electoral.
La ministra de Cultura, Susanna Vela, va comparèixer dimecres en la roda de premsa posterior al consell de ministres per explicar que, precisament la setmana passada, es va comunicar als arquitectes que el nou jurat havia decidit que els candidats no arribaven als 90 punts necessaris per adjudicar-se el concurs. Així, els membres del jurat van justificar l’atorgament de 0 punts per la falta d’integració al medi.
Més en detall, Perrault va obtenir 69 punts, Nouvel 64,85 i Hadid 64,14. Per tant, cap dels tres va arribar als 90 punts. Ara caldrà que el Govern retorni les maquetes a aquests tres arquitectes i que aboni 40.000 euros a cada un d’ells per la feina feta fins ara.
Malgrat l’aturada del projecte, Vela va assenyalar que confia que al llarg d’aquesta legislatura es tiri endavant la construcció d’un museu nacional d’art, però que caldrà “reflexionar i pensar” abans d’edificar-lo. En aquest sentit, la titular de Cultura va explicar: “Encetem una fase de treball per decidir quin tipus de museu es necessita i, sobretot, amb quines condicions.” 
El projecte, a més, tindria  un caràcter obert, perquè es po­gués comptar amb la participació en el concurs d’un ventall més ampli d’arquitectes. Un aspecte que ja van reclamar des del Col·legi d’Arquitectes a través d’una exposició en què nou arquitectes col·legiats del país van presentar en públic els esbossos sobre la idea que cadascun d’ells té del futur museu nacional d’art.
Sobre la viabilitat del projecte del museu nacional a l’antiga caserna dels bombers, la ministra de Cultura ja va explicar al mes de juliol que “s’ha començat la casa per la teulada”, ja que, segons el seu punt de vista, “primer cal definir i després buscar el lloc i la ubicació”. Pel que fa a la situació, Vela va explicar al juliol: “No prejutjo on ha d’anar, sinó que simplement hem de fer una reflexió sobre què demanem a aquest edifici.”
 D’altra banda, la ministra de Cultura també va fer referència ahir als frescos de Santa Coloma. I és que aquestes pintures murals havien d’ocupar el nou museu nacional d’art un cop enllestit. Després de tornar al país l’any 2007, s’esperava ubicar-les al nou museu. Ara des de l’executiu s’estudia rehabilitar una sala de l’antiga caserna de bombers per ubicar-hi els frescos. Aquesta reforma ja està pressupostada per a l’any vinent.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic