Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern vol fer l’arxiu a la zona del Través i el Comú recolza la proposta


Escrit per: 
Anna Burgstaller


La ministra de Cultura, Susanna Vela, va mantenir ahir al matí una reunió amb el cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, per exposar-li la voluntat del Govern de disposar del terreny que hi ha entre l’avinguda del Través i el camí de les Palanques per construir-hi l’arxiu nacional. En aquest sentit, Camp va mostrar “la total predisposició” del Comú a col·laborar en la proposta de l’executiu i treballar conjuntament en totes les decisions si finalment aquesta opció tira endavant.

La zona que Vela ha proposat al Comú de la Massana ja s’havia estudiat anteriorment, però es va descartar perquè la falta de superfície feia molt complicada l’operació urbanística. Ara, amb el 15 per cent de cessió obligatòria, l’espai serà suficient per construir-hi l’equipament. De fet, els estudis previs ja estan fets perquè aquest mateix terreny era un dels que s’havien proposat per al projecte de Frank Gehry. A partir d’ara s’haurà de reprendre els treballs i caldrà impulsar el pla especial.
La superfície total bruta de la unitat és 28.751 metres quadrats, mentre que la superfície construïda serà de 4.700 metres quadrats, repartits en diferents plantes. El terreny en què està interessat el Govern pertany a diferents propietaris. En aquest sentit, Camp pensa que si la iniciativa es tira endavant serà beneficiosa per a aquests propietaris, perquè l’impuls del projecte que es vol fer quedaria en mans de l’administració, és a dir, del Govern i del Comú.

EQUIPAMENT INTEGRAT
Camp va insistir, però, que l’edificació del nou arxiu ha d’estar integrada a l’entorn. I va recalcar que l’edifici no ha de quedar aïllat, sinó que ha de tenir en compte el nou vial i la integració en la població. Una integració que haurà de tenir en compte el casc antic de la Massana i l’entorn cultural del camí ral i la Farga Rossell. El cònsol major de la Massana va recordar que cal veure l’edifici de l’arxiu com una font de promoció i difusió de la cultura i no com un magatzem, i que es tractaria d’un edifici emblemàtic que aportaria molt a la parròquia.
De la seva banda, la ministra de Cultura va assenyalar que el lloc és “magnífic” i no té problemes geotècnics o de superfície, aspectes que han fet descartar les altres quatre opcions proposades pel Comú de la Massana. A més, es va mostrar convençuda que no hi haurà cap problema a l’hora de negociar amb la desena de propietaris. De fet, ja s’ha començat a parlar amb algun d’ells, i tant Vela com Camp creuen que el fet que siguin les administracions les que impulsin la urbanització d’aquesta zona serà beneficiós per a ells.

CONCURS OBERT A TOTHOM
Pel que fa al concurs que s’haurà de fer per escollir els arquitectes, segons Camp la intenció que té el Govern i que va fer saber Vela ahir és convocar un concurs internacional, de manera que s’hi puguin presentar arquitectes de tot arreu, siguin de renom o no, d’Andorra o de fora, i que es pugui construir un edifici emblemàtic.
La zona escollida pel Govern és, segons el cònsol major de la Massana, una opció molt bona perquè estaria molt ben comunicada, per la qual cosa a més de guanyar un equipament cultural seria un benefici també per a la parròquia pel que fa a turisme.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic