Diari digital d'Andorra Bondia
Captura del model tridimensional del jaciment: s'hi pot navegar a través d'Sketchfab.
Captura del model tridimensional del jaciment: s'hi pot navegar a través d'Sketchfab.

El jaciment de Santa Coloma, en 3D i precisió mil·limètrica


Escrit per: 
A. L. / Il·lustració: Regirarocs

Regirarocs aixeca un model tridimensional del cementiri excavat a la tardor.

Ja ho va fer dos anys enrere amb el jaciment de la Roureda de la Margineda, i a l’octubre amb el de Soldeu, per documentar el fossar on Velles Cases sospita que podria estar enterrat el sergent Peacock. Doncs ara hi ha tornat amb el de Santa Coloma, excavat el novembre per compte del ministeri de Cultura per fer-hi passar la rasa de servei del futur mapping i on –probablement ho recordin- es van exhumar els esquelets quasi complets de vuit individus i les restes d’altres quinze. Regirarocs acaba d’aixecar el model tridimensional del jaciment, una aplicació que permet passejar-s’hi virtualment i explorar-ne a voluntat tots els racons, incloses textures, formes i colors, amb una precisió mi·limètrica: amb una desviació de 5 mil·límetres, per ser exactes. El resultat, com ja havíem comprovat amb el de Soldeu, és espectacular, i a un sol clic de distància: vagin a Sketchfab, busquin Regirarocs, punxin i veuran el que és bo.

Es tractava, diu Gerard Remolins, l’ànima d’aquesta aventura arqueológica amb vocació participativa que és Regirarocs, de documentar amb pèls i senyals el jaciment just abans d’una intervenció que és per definició destructiva, perquè els arqueòlegs –no ho poden evitar– foraden el terreny, remouen els estrats i, en fi, extreuen les restes del seu emplaçament original. El que deixen s’assembla al que s’hi van trobar com un ou a una castanya. Amb la tècnica de la fotogrametria –ras i curt: un trencaclosques de 250 fotografies, en aquest cas, que encaixades constitueixen el mapa del jaciment- aixequen acta documental de l’estat primigeni del jaciment perquè els investigadors del futur puguin interpretar-lo amb la màxima fidelitat. La fotogrametria, afegeix Remolins, és un complement ideal de la planimetria tradicional, però substitueix el paper mil·limetrat, el llapis, la cinta mètrica i la plomada per la càmera i l’ordinador. Més detallat, més ràpid i amb un marge d’error mínim.

El mapa en 3D és de moment el segon fruit de la campanya de Santa Coloma. Al gener se’n va fer públic l’estudi antropològic –a càrrec de l’antropòloga catalana Núria Amentano, i amb el resultat que ja sabem: vuit individus sencers, i restes d’altres quinze- i abans de l’estiu és molt probable que en coneguem la datació aproximada. Els investigadors del CSIC al Centro Nacional de Aceleradores a la Universitat de Sevilla sotmetran fragments ossis de les restes a la prova del carboni 14 i, si com sospiten Remolins i Armentano, corresponen a individus que van viure (i morir) als segles XVIII i XIX, es creuran les dades de l’estudi antropològic –bàsicament, el sexe i l’edat dels difunts- amb el registre d’òbits de Santa Coloma per mirar de posar-los nom i cognoms. El repte, com veuen, és formidable i a la vegada apassionant. Pensin que entre els individus recuperats hi ha les d’un preadolescent de 10 anys que patia raquitisme i que va aparèixer amb la medalleta amb què el van inhumar encara a les mans.

Hi tornen amb Peacock

Tot això ho sabrem molt probablement ben aviat. Mentrestant, Remolins i Velles Cases ja planifiquen la segona campanya a Soldeu. De moment, sembla que el Comú de Canillo s’ha mostrat disposat a aportar-hi part del finançament. L’objectiu primordial tornarà a ser localitzar les restes de Charles Peacock –l’aviador nord-americà desaparegut l’octubre del 1943 en algun lloc prop de Soldeu i que Claude Benet, el president de Velles Cases, sospita que podria ser l’individu recuperat el setembre del 1953 a la zona de les Marrades Negres. La campanya consistirà a obrir una rasa al llarg del mur del cementiri de Soldeu, a continuació de la que ja es va excavar a la tardor, amb l’esperança que hi apareguin les restes de Peacock.

Si no és així, és molt probable que apareguin restes d’altres individus que ajudarien a interpretar –diu l’arqueòleg- l’ús d’aquell racó del cementiri: confirmar si, com sembla, hi eren enterrats els forasters que tenien la mala fortuna d’anar a morir a Soldeu –sovint, paquetaires o contrabandistes morts de fred o d’accident a la muntanya- i sobretot, mirar d’escatir-ne la datació i la identitat. Si el 2017 va ser un any arqueològicament apassionant, fa tota la fila que aquest 2018 no ho serà menys. Mira que costa poc.

Andorra
santa coloma
Regirarocs
Remolins
arqueologia
excavació
jaciment
fotogrometria
sD

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte