Diari digital d'Andorra Bondia
La vall del Madriu-Perafita-Claror, partrimoni de la humanitat des del 2004.
La vall del Madriu-Perafita-Claror, partrimoni de la humanitat des del 2004.

El Madriu, a pas de tortuga


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

Els comuns, a petició d’Escaldes, ajornen l’aprovació de l’ordinació de la vall i el Govern hi aportarà finançament.

El Madriu-Perafita-Claror porta anys ensopegant amb la mateixa pedra: la prohibició, o no, de l’accés rodat a la vall. La clau que ha de desencallar aquest nus és l’ordinació reguladora de la vall. El cas és que s’hi ha treballat com a mínim des del 2017 i que n’existeix un projecte que en l’últim mandat va quedar pràcticament enllestit. Un text que prohibeix amb caràcter general l’accés de vehicles, amb excepcions: assenyaladament, els cossos especials, i que els cònsols sortints tenien coll avall. No es va aprovar en el seu moment perquè els nous consolats li poguessin fer un últim cop d’ull, i aquest és l’argument a què es va agafar Escaldes en la reunió de la comissió de gestió del Madriu que va tenir lloc divendres. La corporació escaldenca, recordem-ho, de diferent color polític de l’anterior, va demanar un nou marge de temps per revisar-ne el contingut. Així que les ordinacions tornen a quedar pendents.

Es tracta d’un text bàsic per al govern de la vall perquè, entre d’altres matèries, en regularà d’una vegada per totes l’accés amb vehicles de motor. La decisió sembla presa, i així ho va augurar al juliol Josep Majoral, quan es van aprovar l’ordinació que regula l’accés motoritzat al medi natural. També la cònsol escaldenca, Rosa Gili, va advertir aleshores i de forma taxativa que no permetria que s’hi construís una carretera d’accés. Però el cas és que l’ordinació de la capital és l’única que s’hi refereix de forma expressa: “No es permet la circulació de cap vehicle motoritzat en tota la zona del bé declarat d’interès cultural a la vall del Madriu-Perafita-Claror mentre l’òrgan competent no n’estableixi la regulació específica”.

Això és exactament el que s’espera de l’ordinació, que serà d’aplicació a tot el territori protegit (aquests 42,5 quilòmetres quadrats repartits per les parròquies d’Encamp, Escaldes, Andorra la Vella i Sant Julià) i que toca altres aspectes delicats com ara la protecció del patrimoni natural i cultural, i regula les activitats que s’hi podran dur a terme. També estableix la llista de possibles infraccions i les sancions corresponents. Un àmbit en què segueix punt per punt la Llei de conservació del medi natural aprovada el febrer del 2019. De manera que una eventual infracció de la prohibició d’accedir amb vehicle de motor al Madriu podria ser castigada amb multes d’entre 300 i 3.000 euros –la prevista per a les infraccions greus– o entre 3.000 i 12.000, si s’acaba considerant infracció molt greu.

El Govern també pagarà
L’altra gran novetat de la reunió de divendres de la comissió de gestió, amb l’afegit del ministeri de Cultura, va ser el compromís del Govern “d’intensificar la col·laboració i estrènyer llaços”. Una declaració de bona voluntat que s’hauria de traduir en una aportació econòmica que segons les fonts consultades igualarà i serà molt probablement superior als 40.000 euros anuals que fins al 2019 hi injectaven cadascuna de les quatre corporacions presents a la comissió.

Aquest curs ha sigut òbviament diferent a causa de l’emergència sanitària. Les aportacions s’han retallat de forma significativa però el pressupost, que frega els 160.000 euros anuals– s’ha pogut salvar amb tresoreria. De cara al curs que ve, l’objectiu és que els comuns incrementin aquesta aportació. Pel que fa a l’Executiu, la corresponsabilitat financera hauria d’anar acompanyada de la inclusió del ministeri de Cultura a la comissió de gestió (ara només forma part del consell assessor). Però aquest canvi substancial requeriria reformar el pla de gestió i sembla que algun Comú no ho acaba de veure amb bons ulls.

Pel que fa a l’afluència de visitants, nul·la fins a mitjans abril a causa del confinament, es va disparar fins als 473 que s’hi van registrar el 23 de maig. Al juny, últim mes amb dades disponibles, hi van desfilar un 16% més d’excursionistes que l’any passat.

 

 

Andorra
Unesco
Encamp
Sant Julià
escaldes
Gili
Simon
ordinació
vall del Madriu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte