Diari digital d'Andorra Bondia
Juny del 2006: Susanna Vela i l’aleshores ministre de Cultura, Juli Minoves, fullegen una de les còpies manuscrites del ‘Manual Digest’ que es conserven a l’Arxiu Nacional.
Juny del 2006: Susanna Vela i l’aleshores ministre de Cultura, Juli Minoves, fullegen una de les còpies manuscrites del ‘Manual Digest’ que es conserven a l’Arxiu Nacional.

El ‘Manual Digest’, en català d’avui


Escrit per: 
A. Luengo

El Consell General reedita l’obra magna de Fiter i Rossell, transcrita per Albert Villaró i amb introducció de Joan Massa.

Caldrà una mica més de paciència. Fins al desembre, en una data per concretar però que és quan està programada la presentació oficial. Però convindran que després de 270 anys –el Manual Digest data oficialment del 1748– ara no ve de dos mesos. El cas és que el Consell General ha impulsat la tercera edició impresa de l’obra magna d’Antoni Fiter i Rossell, el pare del pensament polític andorrà, com a preàmbul del 6è centenari del Consell de la Terra. Ja saben: la primera assemblea representativa convocada per aquí dalt, integrada pels “prohoms” o “caps grossos” d’aquest racó de món nostre i considerada l’antecedent directe del Consell General.

La novetat és que a diferència de les dues primeres ocasions en què va passar per la impremta –el 1987, en edició facsímil, dirigida per Lídia Armengol i per compte també del Consell, i la de butxaca, coordinada per Antoni Morell i publicada el 2000 per la Fundació CaixaBank– aquesta vegada no s’ha conservat la versió original del Digest, sinó que s’ha transcrit el patracol al català modern. I fabrià, és clar. Se n’ha encarregat l’historiador Albert Villaró, que de passada ha practicat un buidatge de les fonts en què va abeurar Fiter i Rossell per escriure aquest compendi de la història i les institucions, dels usos i costums nostrats, i tot plegat rematat, segur que ho recorden, per les 55 “Maximas Christianas, de Verdadera Politica, y Solida prudencia, las mes utiles per la conservacio del estat delas Valls de Andorra”. Lectura d’altra banda hipnòtica, com sap qualsevol que hi hagi transitat.

És aquest català rudimentari i en ocasions macarrònic, esquitxat de majúscules i castellanismes i de puntuació capritxosa el que Villaró ha normalitzat i adaptat al paladar contemporani. En canvi, s’ha prescindit del facsímil de la primera edició. L’aparell crític es completa amb una introducció a càrrec de Joan Massa, que ja havia participat en l’aventura del 1987, i que situa el Manual Digest en el lloc que li correspon: no només és el primer llibre escrit per un andorrà, que se sàpiga, sinó que és la concreció física de l’estratègia amb què el Consell General va respondre als previsiblement nocius efectes de la Guerra de Successió espanyola a les “Valls neutras”.

A Catalunya, no cal ni que ho recordem, li va costar l’abolició de les seves institucions seculars –el Decret de Nova Planta i tota la pesca. Però és que aquest podria haver estat tranquilament el destí d’Andorra després de la victòria de Felip V, el primer Borbó espanyol, adverteix Massa, que coincideix en aquest punt amb les tesis que han defensat Jordi Buyreu i Oliver Vergés. Ho va evitar la decidida intervenció del bisbe Simeó de Guinda, felipista confés que el primer que va fer en prendre possessió va ser deixar clar que els sobirans d’Andorra eren el rei de França i el bisbe d’Urgell -és a dir: ell mateix- i que mereix, insisteix Massa, capítol a part, i un Consell que va intuir la necessitat de deixar constància de l’origen suposadament immemorial, per no dir bíblics -la vall cananea d'Andor!- dels privilegis fiscals i la singularitat andorrana, desmarcant-se fraternalment de passada de la sort dels catalans. Ho va fer amb el Manual Digest, que no deixa de ser un argumentari per fer front a tot intent d’ingerència forània. I se’n va sortir amb èxit absolut. La prova és que tres segles després de la Guerra de Successió, i contra pronòstic, Andorra és avui un Estat sobirà. Catalunya, no.

I aquí, en la sobirania, rau en opinió de Massa la clau de volta del pensament de Fiter i Rossell. Només que ell no en deia així, sobirania, sinó neutralitat. I per això el títol sencer del llibre, Manual Digest delas Valls neutras de Andorra, ho diu tot: “Neutre ve del llatí neuter, que vol dir ni amb l’un ni amb l’altre. És a dir, ni amb Espanya ni amb França”.

Apareix una còpia del XVIII fins ara desconeguda

És el clàssic per antonomàsia del pensament polític andorrà. Perquè és el primer, per la influència que ha tingut en els dos segles i mig transcorreguts des que Fiter i Rossell el va redactar, i perquè –sosté Massa– “cada generació hi pot trobar nous significats i mai no s’esgota”... més enllà de qüestions de detall –el bon veguer és qui dóna carta de naturalesa al Gran Carlemany, pura mistificació– i d’una sorprenent coincidència cronològica: el Digest va néixer exactament el mateix any que L’esperit de les lleis, la bíblia de la separació de poders. Com observa Massa, l’obra de Montesquieu li porta com a mínim dos segles d’avantatge. Però no per això ens hem de torturar, perquè el Digest ha complert la seva destí històrica. El volum que edita ara el Consell, com dos cursos enrere va fer amb el Politar, segueix la peripècia dels manuscrits del Digest que han arribat fins a nosaltres –nou, per concretar: dos del segle XVIII, i els altres set, del XIX, inclosa la versió en castellà del tinent Bonifacio Ulrich– i, atenció, treu a la llum un exemplar també del XVIII, fins ara perdut i en mans d’un afortunat col·leccionista del país. Per anar obrint boca, en fi, res millor que repassar les màximes amb què Fiter i Rossell clausura el patracol. Poden començar per la preferida de Massa, que és la 8: “Examinar los negocios, y Cosas de Espacio tant, que se puga, determiniarlas ab madur Consell; pero determinados Executarlas ab prestessa, en averhi Conjuntura”. O per la nostra, que és la 21: “Consevarlas antigallas, tant sepuga;
 perque encara que algunas pareixen a primer vista rediculas, es perque no penetram be sa finesa”.

Andorra
consell
consell de la terra
Ulrich
Villaró
Massa
Manual
Digest
Fiter i Rossell
Centenari
màximes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte