Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Santa Coloma, frescos, mural, romànic, aparcament d'Enclar, semisoterrani, Aixovall, Rosaleda
Andorra, Santa Coloma, frescos, mural, romànic, aparcament d'Enclar, semisoterrani, Aixovall, Rosaleda

El museu de Santa Coloma, a la rotonda d'Enclar


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

El cèlebre semisoterrani on el ministeri de Cultura vol exposar els frescos de Santa Coloma ja té ubicació definitiva: aniran a la rotonda del davant de l’aparcament d’Enclar, als peus de l’església. Una parcel·la que és propietat del Comú, que havia sigut aparcament i encara més enrere, parc infantil, i avui una inhòspita illa de ciment sense utilitat coneguda. Doncs el destí li reservava missió ben elevada: acollir i exposar els frescos de Santa Coloma adquirits el 2007 pel Govern –segur que ho recorden: 3,7 milions d’euros–, i que fins l’abril passat s’estaven al sarcòfag de la sala d’exposicions del Govern. L’antiga caserna de bombers, ja ho saben, va anar a terra per deixar lloc al Núvol, i des d’aleshores els frescos ocupen exactament la meitat del taller de restauració del servei de Patrimoni, a Aixovall.

El cas és que el Govern va aprovar ahir la convocatòria del concurs d’idees per a la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció de la sala d’exposicions que haurà d’acollir els frescos, i va resoldre de manera indirecta la gran incògnita, que era la ubicació. De fet, li ha costat quinze mesos decidir-se: les primeres notícies sobre el “semisoterrani” com a destí definitiu del conjunt mural daten del juliol del 2015. Aleshores no estava clar si anirien en una parcel·la de propietat privada al mateix entorn de protecció del monument –mai no va transcendir quina– o en una altra de propietat comunal que, com es veu, ha sigut finalment l’escollida. Els arquitectes que optin al concurs d’idees tenen de termini fins al 12 de desembre, i quan el ministeri resolgui s’obrirà aleshores una nova fase: la redacció del projecte de les obres, que anirà en paral·lel, cal suposar, als projectes museològic i museogràfic.

En el millor dels casos, i segons els experts consultats pel BonDia, el nou equipament no obrirà les portes abans de dos anys. I durant tot aquest temps seguiran a Aixovall, desmuntats en nou peces, i vedats a qualsevol que no siguin els restauradors de Patrimoni. Si aquesta estimació és correcta i el calendari del Rosaleda es compleix –tots els serveis de Cultura, excepte l’Arxiu Nacional, s’hi traslladaran la tardor del 2018–, es podria donar el cas que els frescos s’haguessin de tornar a mudar, ara a Encamp, mentre no s’acabin les obres del nou espai expositiu de Santa Coloma. No és l’única incògnita que queda pendent: el ministeri no va aclarir ahir els termes de l’acord amb el Comú per a la cessió de la parcel·la: cal suposar que serà gratuïta. Tampoc el termini de l’operació. Ni com afectarà l’entorn de protecció de l’església, en vigor des del 2012. Per no parlar de la forma com es pensa connectar la sala amb el monument, com no sigui per una galeria semisoterrània.

Andorra
santa coloma
frescos
mural
romànic
aparcament d'Enclar
semisoterrani
Aixovall
Rosaleda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte