Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera Jael Pozo, el cònsol David Baró i el president de l’ARCA, Joan Pieras, després de firmar el conveni de cessió de Les Fontetes.
La consellera Jael Pozo, el cònsol David Baró i el president de l’ARCA, Joan Pieras, després de firmar el conveni de cessió de Les Fontetes.

El Museu del Còmic s’ho creu


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

La Massana cedeix a l’ARCA les dues plantes superiors del complex de Les Fontetes i l’equipament obrirà a l’abril.

D’acord que el Museu del Còmic va néixer oficialment el 2010, i que des d’aleshores s’hi han programat una trentena d’exposicions, que no està gens malament. Però aquell espai inicial, que ocupava (i encara ocupa) les dues primeres plantes del complex cultural de Les Fontetes, s’assemblava francament més a una sala d’exposicions que no a un equipament museístic amb tots els ets i uts. De museu, entès com un espai de reflexió, de projecció i també d’exhibició de la reglamentària col·lecció permanent, en tenia bàsicament el nom, aquesta és la veritat.

Però això deixarà ben aviat de ser així. Exactament, el 26 d’abril, que és quan està previst que obri la pròxima edició del Saló del Còmic i que es farà coincidir amb la inauguració oficial del nou i flamant Museu del Còmic, segons el conveni firmat ahir entre l’Associació del Còmic (ARCA) i el Comú de la Massana, que li cedeix les dues plantes superiors de Les Fontetes. Si hi afegim la planta baixa i el primer pis de l’edifici, que eren com ja s’ha dit els que ja ocupava des del 2010, el resultat és que el Museu del Còmic dobla la superfície, que s’enfilarà fins als 350 metres quadrats repartits en quatre plantes.

No es tracta només d’una qüestió de xifres, de múscul. El nou museu seguirà destinant la planta baixa a les exposicions habituals –cinc l’any– a què ens té (molt ben) acostumats. Però és que, a més, a les plantes que ha deixat lliures l’escola d’art –que s’ha mudat aquest curs a l’Estudi ordinenc– acolliran en endavant un espai de consulta on es posaran a disposició dels usuaris els monumentals fons bibliogràfics de l’ARCA –més de 3.000 volums consagrats òbviament a la historieta, amb incunables com la col·lecció completa de El Patufet–, i s’hi exhibirà la col·lecció permanent del museu, amb originals dels autors que han desfilat des del 1997 pel Saló i amb un lloc privilegiat per al llegat de Carlos Ezquerra, recentment traspassat i de qui s’exhibiran naturalment originals però també guions, trofeus i objectes de marxandatge del creador de Judge Dredd. Hi haurà també un espai multimèdia per a tallers, xerrades i conferències, i la tercera i última planta es destinarà al fons d’accés restringit i en curs de catalogació.

Perquè tot això no quedi només sobre el paper, el Comú ha habilitat una partida –10.000 euros– per contractar una persona que s’encarregarà de dinamitzar l’espai i que permetrà obrir al públic de dilluns a divendres, de 15 a 20 hores, i els dissabtes, de 10 a 13 i de 15 a 19 hores. En total, 32 hores setmanals –fins ara eren 19– i durant tot l’any, i no només quan s’hi programin exposicions temporals, com fins ara. L’objectiu és fer un pas més en la identificació de la Massana com la parròquia del còmic i convertir l’equipament en referència europea en la matèria. Dit així, pot semblar pretensiós, però el cert és que ara mateix –diu Joan Pieras, el president de l’ARCA i l’ànima d’aquesta aventura– només existeixen a Europa dos museus d’aquestes característiques: a Angulema i a Brussel·les. Ni Barcelona, amb el seu megasaló, pot exhibir avui un equipament així.

La factura de tot plegat la pagarà naturalment el Comú, que segons el conveni cedeix l’edifici de forma permanent –“Per molts, molts i molts anys, i sempre que l’ARCA mantingui la voluntat de gestionar el museu”, deia ahir el cònsol, David Baró– i a banda de la despesa de la persona que ja s’ha contractat es farà càrrec de les despeses d’inversió, manteniment i funcionament. Tot això s’afegirà a la bibliotecària que des del 2017 ja hi va destinar per catalogar-ne els fons bibliogràfics, i la subvenció anual de 24.000 euros amb què l’ARCA organitza el Saló i les cinc exposicions temporals.

Pieras ha vist per fi complert el seu somni, i la Massana s’ha cregut de veritat que pot jugar a la primera divisió del còmic europeu. Ara només falta que els aficionats estiguem a l’altura de l’invent i que justifiquem amb la nostra presència l’existència d’un equipament singularíssim. Perquè de museus n’hi ha a tot arreu. Que estiguin consagrats al còmic, ja ho han vist, només n’hi ha dos. El tercer serà el de la Massana. La cita, ja ho saben, és el 26 d’abril.

Andorra
la Massana
Pieras
les Fontets
Baró
museu
còmic
Ezquerra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic