Diari digital d'Andorra Bondia

El nou Corto, al saló de la Massana


Escrit per: 
A. L. / Foto: Máximus

Avui és el dia, sí: per fi arriba a les llibreries —caldrà veure si també a les del nostre racó de món— Sota el sol de mitjanit, l’aventura número 12 de Corto Maltés, i la primera sense Hugo Pratt, traspassat el 1995. El miracle, com és sabut, l’han obrat el guionista madrileny Juan Díaz Canales —que ho és també de la sèrie Blacksad— i l’il·lustrador badaloní Rubén Pellejero. Els habituals del saló del còmic probablement el recordaran perquè hi va participar amb estand propi en l’edició del 2002 —amb Dieter Lumpen, el seu personatge— i perquè va ser l’autor del cartell de la 13a edició, la del 2009. Amb aquests antecedents, i com poden suposar, Pellejero forma part del batalló d’il·lustradors que Joan Pieras té a l’agenda, i atenció perquè des de setmanes enrere —ho avançava ahir el mateix Pieras— té emparaulada la presència del català a la pròxima edició del saló. Amb les planxes originals de Sota el sol de mitjanit, nyam, nyam: “Només que tingui un forat, i no serà fàcil perquè serà el convidat estrella de tots els salons que et puguis imaginar, ens farà un forat. Però tinc el convenciment que vindrà.”

Un, de vostès, hi posaria la mà al foc, perquè la paraula de Pieras és el més pròxim a la paraula de déu que hi pot haver al planeta còmic. I per anar obrint boca, res millor que (re)descobrir el sabor de l’aventura amb el nou àlbum, que conté, és clar, aparicions estel·lars de secundaris habituals —Rasputín, el desertor tsarista, i atenció, un cameo de Pandora Groovesnore— i amb Corto embarcat en una aventura metaliterària: entregar dues cartes a una antiga amant de Jack London —l’autor de Martin Eden, a qui Corto havia conegut com a corresponsal a la guerra russo-japonesa del 1904: ho explica a La Juventud—. Som al 1915, just després dels fets que explica a La balada de la mar salada, i el veurem saltar des de Panamà a Seattle, passant per Alaska i el territori de Yukon, al Canadà, on coneix Waka Yamada, prostituta d’origen japonès reconvertida en lluitadora feminista, i l’explorador Matthew Henson, company de Peary en la conquesta del pol Nord però que ni un servidor ni —probablement— el lector coneixíem fins avui per un detall decisiu: resulta que era negre, així que tota la glòria se la va endur Peary. Tots dos, Yamada i Henson, personatges reals, com és habitual en els àlbums de Pratt.

Diu Pieras que Pellejero ha optat per mantenir-se absolutament fidel al traç original. I n’hi ha prou de mirar la litografia d’aquí al costat, que reprodueix la primera pàgina de Sota el sol de mitjanit, per comprovar que és exactament així: “S’ha posat al servei del personatge, i gràficament ha sigut respectuosíssim amb l’esperit que Pratt va donar a la sèrie, amb aquestes característiques taques negres que esquitxen les vinyetes.” Encara no l’ha tingut a les mans —cosa rara—, es confessa “impacient com feia temps que no ho estava davant d’una novetat editorial”, i es mostra convençut que el duet Canales/Pellejero no decebrà, a diferència d’experiments similars —ressuscitar un personatge després de la mort de l’autor— que van fer llufa, des del Capitán Trueno fins a Astèrix i Lucky Luke.

Sota el sol de mitjanit és una operació editorial a tres bandes amb participació de la italiana Rizzoli, la francesa Casterman i l’espanyola Norma, i la primera edició fregarà els 200.000 exemplars —inclosa la versió en català—. Si els sembla poc, no s’hi amoïnin perquè Canales i Pellejero ja treballen en un nou àlbum que es publicarà el 2017. Serà el 14è de la sèrie. I els que vindran, perquè —recorda Pieras— “en un saló de Barcelona, a principis dels 90, Pratt em va dir que Corto no mor a la Guerra Civil Espanyola, com s’ha dit sovint, sinó que als anys 60 viu retirat en una mena d’asil, a la Patagònia, i que explica a qui les vol escoltar les seves portentoses aventures”. A la Biblioteca Pública, en fi, hi tenen la sèrie completa. Al Museu del Còmic, la litografia d’aquí sobre. I la llàstima és que el Comú de la Massana liquidés ara fa un any el Corto del camí de les Escoles. Segur que més d’un ara se’n penedeix.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte