Diari digital d'Andorra Bondia
 Bust en memòria de José Rizal, obra d’Àngel Calvente.
Bust en memòria de José Rizal, obra d’Àngel Calvente.
‘Cadireta’, de Rafa Contreras, espera Gaset al Parc Central.
‘Cadireta’, de Rafa Contreras, espera Gaset al Parc Central.
Aixàs, amb l'esbós del projecte guanyador del concurs d'escultura en homenatge als voluntaris, ahir al Parc Central.
Aixàs, amb l'esbós del projecte guanyador del concurs d'escultura en homenatge als voluntaris, ahir al Parc Central.

El Parc Central, galeria d’art


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Maximus

Una escultura de Judit Gaset estrenarà el nou ‘espai’ expositiu de la capital. El Comú hi plantarà cada any una nova peça.

A la cònsol Conxita Marsol li agraden les sorpreses i els cops d’efecte. Ahir va aprofitar l’entrega de premis del concurs d’escultura en homenatge als voluntaris convocat per Afers Socials per avançar la voluntat del Comú de convertir el Parc Central en una galeria d’art a l’aire lliure que estrenarà l’any que ve una escultura de Judit Gaset. La decisió ja està presa i el Comú hi destinarà 16.000 euros, inclosa la producció de la peça, que arribarà a la capital cap a la primavera. Cada any, diu Marsol, es reservarà una partida específica per adquirir una o dues obres: “Volem que a més del pulmó verd de la parròquia el Parc Central sigui el pulmó artístic i cultural del país”. La galeria a l’aire lliure es completarà amb el futur “centre d’art d’Andorra la Vella” –així s’hi va referir la cònsol– que el Comú està habilitant a l’antic Espai i que un cop acabada cedirà al ministeri perquè hi instal·li la sala d’exposicions del Govern. Les obres, amb un pressupost que s’enfila als 680.000 euros, havien d’acabar a mitjans de novembre però finalment s’allargaran fins a principis de desembre per problemes amb el subministrament dels materials per a la façana de l’edifici, segons Marsol: “El Parc Central ha d’exercir de ganxo, d’atractiu cultural per als veïns d’Andorra la Vella i també per als turistes, i a la vegada pretenem donar als nostres artistes una oportunitat per exposar la seva obra a la via pública”.

El cas és que Judit Gaset serà precisament una de les primeres inquilines de la nova sala de Govern, amb el gir copernicà que ha fet els últims anys a la seva obra i del qual en va ensenyar un tastet al gener a la galeria Art al Set: els tòtems, cubs i cilindres entre orgànics i arquitectònics a què ens tenia acostumats han deixat pas a formes estrictament esfèriques d’una austeritat conceptual encara més despullada. Molt probablement, i si hem de fer cas a les escasses pistes que va donar Marsol (“no tindrà res a veure amb el tòtem de la Rotonda”) la peça que plantarà al Parc Central seguirà aquesta línia.

En qualsevol cas, no serà pròpiament la primera escultura del Parc Central. Aquest rar honor recau en el modest bust en memòria de José Rizal que el cònsol honorari d’aquest país asiàtic va cedir el 2012, amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’heroi de la independència filipina, acusat –atenció– per sedició i afusellat el 1896 per la mare pàtria (espanyola). El bust, obra d’Àngel Calvente, és un bronze que pesa cent quilos i que descansa sobre una peanya de dos metres, i és fàcil que ni s’hi hagin fixat mai, perquè passa fàcilment desapercebut.

No es pot dir el mateix de Cadireta, el monumental artefacte que Rafa Contreras hi va instal·lar al gener de l’any passat: una enorme estructura d’acer Corten que fa 4 metres d’alçada i que pesa 2,6 tones i que constitueix la culminació de la dèria per les formes cúbiques que Contreras ha explotat els dos últims decennis. L’epifania la va experimentar, explicava al gener, a principis dels 90 i per inspiració de l’artista basc Jorge Girbau, que aleshores va desfilar per la galeria Riberaygua: des de llavors ha projectat desenes de cadires, totes a partir de la imatge de la vella andròmina on la padrina de la casa s’asseia a vigilar el foc ancestral de la llar. Només que amb acer en lloc de fusta i vímet. Doncs bé: la Cadireta la va plantar Contreras ara fa un any de forma quasi clandestina. Rectificar és de savis i sembla que no passarà el mateix ni amb Gaset ni amb els artistes que vindran, i que Marsol està disposada a practicar el principi que predicava ahir: “El paper de les institucions és donar suport a la cultura, un dels pilars de la nostra societat”.

Homenatge d’acer als voluntaris

El voluntariat, de Nerea Aixàs, serà finalment l’obra amb què Afers Socials retrà homenatge a la “solidaritat, l’altruisme i el compromís social” dels voluntaris que treballen pel país, no només però especialment en temps de pandèmia, en paraules de la ministra, Judith Pallarés. L’objectiu de la iniciativa, insistia ahir la ministra, és donar les gràcies a cadascun dels voluntaris que “ajuden a fer front als reptes que tenim com a societat”. L’obra d’Aixàs és un cub d’acer Corten que fa 2 metres d’altura per dos de costat, en la línia del cub que anys enrere va plantar a la rotonda de l’antiga estació d’autobusos de la capital, i amb la particularitat que hi ha practicat obertures per facilitar la interacció de vianants i criatures, que podran seure i entrar en l’obra. Aixàs va rebre ahir el xec de 2.000 euros que li correspon com a guanyadora. L’execució de la peça anirà a càrrec de Cultura, que hi destinarà 15.000 euros. Les obres finalistes van ser Germinant, d’Emma Regada, i Humanitat, de Laia Maestre.
 

 

Andorra
Parc Central
Aixàs
Gaset
Contreras
Calvente
Rizal
cadireta
marsol
Pallès

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Existeixen una sèrie de necessitats que haurien de cobrir-se com per exemple una zona tancada on els nens puguin jugar en la época de més fred, un mena de Xiquiparc, en comptes de fer una galeria d'art. Perquè no ens enganyem, els pares no saben com distreure'ls a l'hivern. Però clar com sempre s'ha de donar una imatge i es igual el que realment necessita la població entre altres coses. Molt be conxita molt be....tot el que fas un dia vindrà un inteligent a desfer-ho tot

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte