Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, premi internacional Ramon Llull, Congrés de la Cultura Catalana, Institut Ramon Llull, Kathryn Woolard
Andorra, premi internacional Ramon Llull, Congrés de la Cultura Catalana, Institut Ramon Llull, Kathryn Woolard

El Ramon Llull Internacional, per a l’antropòloga nord-americana Kathryn Woolard


Escrit per: 
Redacció

El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit atorgar aquesta distinció a l’antropòloga nord-americana Kathryn Woolard per “ajudar notablement a donar a conèixer la situació del català entre la comunitat acadèmica, sobretot dels Estats Units”. Woolard ha dedicat bona part de la seva activitat investigadora i divulgadora a la situació sociolingüística de Catalunya. Ha analitzat especialment les relacions entre llengua, identitat i actituds lingüístiques a Barcelona i ha estudiat l’evolució d’aquestes relacions durant les últimes dècades, des de la fi de la dictadura franquista.

Nascuda a Wellsville l’any 1950, Kathryn Woolard és professora d’antropologia a la Universitat de Califòrnia, Sant Diego. També ha estat professora a les universitats de Pennsylvania i Wisconsin-Madison, i ha exercit de professora visitant a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París i d’investigadora visitant al departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona. És editora associada de la revista American Anthropologist i també ho ha estat de Language in Society. Actualment també forma part del comitè editorial de l’Annual Review of Anthropology.

Ha estat presidenta de la Society for Linguistic Anthropology i membre del Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences i del Netherlands Institute for Advanced Studies. L’any 2013 va ser elegida membre de l’American Academy of Arts and Sciences, fundada el 1780 i una de les més prestigioses d’Amèrica, amb més de 250 premis Nobel i personatges com Benjamin Franklin, Albert Einstein o Winston Churchill entre els seus membres. Woolard ha treballat sobretot en el camp de l’antropologia lingüística i s’ha ocupat, per exemple, de les ideologies lin­güístiques, de la política lingüística espanyol-anglès als EUA, de les relacions entre llengua i ideologia a l’Espanya dels inicis de l’època moderna i sobretot de la situació sociolingüística de Catalunya.

El Premi Internacional Ramon Llull, dotat amb 8.000 euros, el convoquen anualment i de forma conjunta la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt de l’obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o bé l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures i nacions sense Estat.

Andorra
premi internacional Ramon Llull
Congrés de la Cultura Catalana
Institut Ramon Llull
Kathryn Woolard
Número de vots: 113
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic