Diari digital d'Andorra Bondia
La terrassa superior del roc de les Bruixes, amb les cassoletes típiques de l’edat del bronze.
La terrassa superior del roc de les Bruixes, amb les cassoletes típiques de l’edat del bronze.

El roc de les Bruixes: iber, però no tant


Escrit per: 
A. L. / Foto: Regirarocs

Els experts discrepen sobre la hipòtesi plantejada per Campmajor per al jaciment de Prats.

Es veia venir que la hipòtesi revolucionària que Pierre Campmajó planteja per al roc de les Bruixes –que els gravats del jaciment de Prats van ser executats entre els segles III i II abans de la nostra era per individus d’origen iber que s’havien refugiat per aquí dalt després de la victòria romana sobre els cartaginesos, aliats dels ibers, a la Segona Guerra Púnica– generaria certa controvèrsia. Campmajor, a qui el ministeri ha encarregat un nou estudi del jaciment, li esmena la plana ni més ni menys que a Pere Canturri, el pare del roc de les Bruixes –el va descobrir el 1962. I és sabut que, en l’única aproximació acadèmica que existeix sobre la matèria, Canturri en data els gravats de les terrasses horitzontals a “principis del bronze”. Posem que entre el tercer i el segon mil·lenni abans de Crist. Amb totes les prevencions perquè admetia que les temàtiques que hi són representades havien perdurat “a través dels segles”.

El primer de tots a dir-hi la seva va ser l’arqueòleg Gerard Remolins, que no veia gens clar que l’únic rastre que els ibers haguessin deixat al nostre racó de món fos precisament el roc de les Bruixes. Res més. El restaurador Eudald Guillament insisteix que Campmajor, amb qui ha col·laborat professionalment, és, sens dubte, l’autoritat màxima en l’art rupestre d’aquest costat del Pirineu. I el cert és que ha inventariat prop de 10.000 gravats només a la Cerdanya.

És precisament la semblança entre les estructures navetiformes del roc de les Bruixes amb les dels jaciments que ha estudiat a Guils, Oseja i la Tor de Querol la que avala la seva hipòtesi. El problema és que aquests conjunts de l’Alta Cerdanya apareixen sovint associats a antropònims escrits en l’alfabet iber, i és precisament això –inscripcions diguem-ne textuals– el que no existeix a Prats, on abunden fusos, retícules, espigues, cussols i cassoletes, però on no hi ha res de semblant a una lletra, ni que sigui iber.

Així ho constata l’historiador català Joan Ferrer, referència obligatòria pel que fa a la paleografia iber: “Al roc de les Bruixes no em consta que n’hi hagi cap inscripció”, conclou. I també hi té alguna cosa a dir Jordi Casamajor, probablement l’home que més i millor coneix els gravats de casa nostra: el 2007 es va embarcar en l’aventura quixotesca d’inventariar l’art rupestre del nostre país –i rodalies: la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Pallars– i ja n’ha documentat prop de 1.700, bona part dels quals inèdits i que ha consignat a Nirudia, el monumental blog lític. Doncs bé: sense voler polemitzar amb Campmajor, a qui considera una “autoritat”, proposa una interpretació que concilia les dues hipòtesis. Al roc de les Bruixes, diu, s’hi han documentat cassoletes hemisfèriques “típiques de l’edat del bronze”. Podrien ser, proposa, “els gravats més antics del conjunt, tal com insinua Canturri, i que el jaciment hagués mantingut fins a l’edat del ferro –fins als inicis de l’època romana i fins i tot més cap aquí– el seu caràcter sagrat”.

Aquesta llarga utilització contrasta amb el moment puntual –una hipotètica migració pirinenca dels ibers– que proposa Campmajó i, de fet, Casamajó tendeix a pensar que es gravats del roc de les Bruixes són fruit més aviat d’una cultura autòctona del ferro final, ja fossin andosins o ceretans: “N’he vist de molt semblants al Pallars Sobirà i al Conflent, i n’he descobert alguns a la serra del Cadí. En canvi, aquesta tipologia no apareix en les zones típicament ibers de Girona, Vic i Barcelona. Això em fa sospitar”. I els de la Cerdanya? “En la meva modesta opinió, les inscripcions ibers que es troben amb els gravats devien ser obra de visitants que deixaven així constància del seu pas”.

Andorra
Canillo
arqueologia
art rupestre
ibers
canturri
Roc de les Bruixes
Remolins
Campmajor
Casamajor

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

En el roc de les bruixes i veig un mapa d'estrelles, amb la constelació de casiopea "w". No es feta a l'atzar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte