Diari digital d'Andorra Bondia
L’artista contempla la intervenció en aquest pany de paret, que s’inspira en una fotografia de Josep Alsina i que va completar la setmana passada.
L’artista contempla la intervenció en aquest pany de paret, que s’inspira en una fotografia de Josep Alsina i que va completar la setmana passada.

El Saurer ja para a Dos Valires


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Sam Bosque il·lustra el mur de la rotonda de FEDA amb el primer cotxe que va fer la línia d’Acs.

Un mes i mig li ha costat a Sam Bosque il·lustrar el mur inferior de la rotonda dels Dos Valires amb l’escena que tenen aquí dalt: el Saurer AND-405 de la Hispano-Andorrana que a finals dels anys 40, potser primers 50, va ser el primer cotxe a fer la línia d’Acs. El van conduir, ja que en parlem, Casi Arajol, primer, i Rafel Marfany, després. Bosque s’ha inspirat en una fotografia del fons Alsina que es conserva a l’Arxiu Nacional i l’ha adaptat a les circumstàncies: en la foto original, l’autobús no puja, sinó que baixa, i es dona el cas pintoresc que els Saurer muntaven originalment el volant a la dreta. Per això, adverteix Bosque, en invertir el sentit de la marxa el volant li ha quedat a l’esquerra, que és l’habitual però que en el cas d’aquest vehicle en concret podria ser considerat una pífia històrica. Doncs no ho és.

El Saurer, en fi, arriba directament del passat, diu l’autora, i forma part d’aquest mural mida XXL –1.300 metres quadrats sumant-hi les superfícies dels murs, els baixants i les columnes del tram inferior de la rotonda dels Dos Valires– que Bosque va començar la tardor passada. En aquella primera fase, que es va allargar dos mesos abans que el fred l’obligués a aturar la feina –per sorta dels 5º la pintura no s’adhereix bé– va tenir temps de completar el pany central de l’escalèxtric amb escenes dels pioners –obrers i enginyers– que als anys 30 es van embarcar en la construcció de la xarxa de carreteres i de la central de Fhasa. De fet, la intervenció es titula El país el construïm les persones, i alterna personatges del passat –en blanc i negre, com la senyora enfilada a l’estrep del Saurer– i del present –en color– i ben aviat començaran a florir a les columnes i als baixants que queden en blanc una colla de nens que simbolitzen, diu Bosque, el futur. A mitjans maig va reprendre la intervenció pel mur de la parada d’autobús en direcció a Encamp, i segons el calendari previst encara li queda feina fins a Meritxell.

Es tracta, diu, de generar en els conductors la sensació que s’introdueixen en una escenografia que estarà integrada per mitja dotzena d’escenes diferents. La del Saurer, adverteix, l’ha concebut per ser contemplada de baixada, direcció a Escaldes, perquè en sentit contrari “t’hi topes de sobte i no tens temps d’interpretar-la”. A les columnes hi aniran un grapat d’atles andosins que en lloc del cel i la terra sostindran amb les mans la carretera que circula per sobre, i en el baixant del carril bici, un pare i el seu fill muntant, és clar, en bici.

Dit així, i sobretot vist el resultat, sembla quasi fàcil. Però Bosque hi ha invertit centenars d’hores, i les que li queden, i tot i que ara ja no ha de combatre el fred amb les tovalloletes escalfadores que utilitzen alpinistes i corredors de muntanya, el més difícil és trobar la perspectiva adequada. La del Saurer és absolutament irreal, diu, perquè ve d’un lloc tan improbable com és el passat.

Andorra
escaldes
Fhasa
FEDA
Sam Bosque
rotonda Dos Valires
art urbà
mural
intervenció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic