Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la presentació de la Jove Companyia Nacional d’Andorra, ahir, a les Fontetes de la Massana.
Un instant de la presentació de la Jove Companyia Nacional d’Andorra, ahir, a les Fontetes de la Massana.

El teló s’aixeca pels novells


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

Apropar el teatre als més joves i donar les primeres oportunitats als relleus generacionals, no només d’actors sinó també d’altres oficis de l’àmbit escènic. Amb aquests objectius comença a caminar la primera  promoció de la Jove Companyia Nacional d’Andorra (Jocand), formada per 11 joves d’entre 16 i 21 anys que treballaran durant dos anys en diversos projectes. Quatre d’ells formen part de l’equip artístic i tècnic (Maria Ubach, Maria Solsona, Patrick San Segundo i Dani de Sousa Abreu) i els set restants formen l’elenc d’actors (Elena Martín, Alex Massafret, Joan Ribó, Lua Roca, Jana Sánchez, Laia Tarifa, Toni Zamora).
“Vam començar el procés de selecció al juny i va tenir molt bona acollida”, destacava ahir un dels directors artístics, Juanma Casero, que estarà acompanyat d’Irina Robles. “Per poder formar part de la companyia demanàvem certa experiència i disponibilitat perquè és un procés professional. Es van presentar 20 joves i hi va haver molt bon nivell. Si haguéssim pogut els hauríem agafat als 20”, asseverava. Al final, però, la qualitat de la prova i el feeling van decidir.
El projecte, molt professionalitzat, es planteja com “un pont entre la formació i el món professional”, per la qual cosa en cap cas es vol interrompre els estudis que estan cursant els joves. Per tant, totes les activitats lligades a la companyia que es desenvolupin fora dels mesos d’estiu s’adaptaran als seus horaris i disponibilitat.

Muntatge
Per aquesta primera temporada de funcionament de la Jocand, el primer muntatge que es farà és La Tercera Onada, una versió de Casero i Robres que uneix tres idees diferents: l’obra teatral La  Ola, d’Ignacio Amestoy, la novel·la The Wave, de Morton Rhue i la pel·lícula Die Welle, de Dennis Gansel. “Volíem parlar de temes que inquietin els joves. Pensem que al país hi havia un buit, perquè hi ha moltes companyies de teatre familiar o infantil, però de companyies joves amb temàtica jove, no n’hi ha tantes”, apuntava Casero. L’obra comptarà a més amb la participació de l’actor professional Oriol Guillem que farà el paper de professor, l’únic personatge adult de la proposta.
Els assajos han començat aquesta setmana i la previsió és poder estrenar l’obra el 5 de setembre al Teatre Les Fontetes de la Massana. De fet, estan previstes tres funcions: el dia 5, el 6 i el 12 de setembre.
I després? “Pels joves ara és complicat anar al teatre. La Temporada programa les obres en dijous i no sempre hi poden anar; per tant, volem que la funció pugui recórrer tot el país per apropar el teatre als joves”. Per aconseguir-ho parlaran amb els comuns per mirar de programar, com a mínim, dues funcions a cada parròquia “en horaris i a uns preus que no siguin un problema per als joves”, detalla.
En tot cas, la companyia és un projecte de futur. “La Jocand neix per quedar-se, ha de tenir continuïtat”, assegura Casero. Aquests onze joves seran la primera promoció de la companyia i durant dos anys estaran com a titulars. “Això no vol dir que no pugui entrar i sortir gent per motius d’edat, estudis o laborals”, aclareix. D’aquí a dos anys, però, tocarà fer noves proves per trobar la segona promoció. La idea és, també, que els integrants ho puguin aprofitar com a llançadora i fer col·laboracions amb altres entitats. “Ara tenim l’eina i ho hem d’aprofitar. La gent del país tindrà una companyia estable amb qui treballar”.

 

teatre
jocand
Jove Companyia Nacional d'Andorra
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic