Diari digital d'Andorra Bondia
Primera pàgina del testament de Pompeu Fabra atorgat el 27 de novembre del 1947 davant de notari Rossend Jordana.
Primera pàgina del testament de Pompeu Fabra atorgat el 27 de novembre del 1947 davant de notari Rossend Jordana.

El testament de Pompeu Fabra s'exposarà per primera vegada en públic


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jordi Mir (Societat Andorrana de Ciències)

L'edifici administratiu del Govern acollirà a la primavera una escenografia on per primera vegada s'exposarà en públic la còpia íntegra del testament de Pompeu Fabra, formalitzat el 27 de novembre del 1947 a la notaria de Rossend Jordana a la capital, que avui es conserva a la Cambra de Notaris i que sense el consentiment exprés dels hereus de Fabra no s'hauria pogut consultar fins al 2048.

Amb motiu de la celebració el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, el Ministeri de Cultura ha preparat diverses activitats per commemorar l’efemèride. Entre aquestes activitats destaca la presentació en exclusiva, per exprés desig dels hereus de l’insigne filòleg, de la còpia exacta i autenticada del testament que Fabra va formalitzar a Andorra el 27 de novembre de 1947, uns mesos abans de la mort, el 25 de desembre de 1948, per tal que el document que recollia les seves últimes voluntats pogués estar redactat en llengua catalana.

Les gestions realitzades pel Govern els últims mesos han permès aconseguir que, per primera vegada, es pugui mostrar la totalitat del document. Actualment els textos romanen als arxius de la Cambra de Notaris d’Andorra tot esperant que acabin els 100 anys que necessiten aquests documents perquè puguin sortir a la llum pública sense restriccions. Tot i així, gràcies a la total disponibilitat dels seus hereus, els cinc germans Rahola Fabra, el testament de Fabra es podrà mostrar a la planta baixa de l’edifici administratiu durant uns mesos, en una nova escenografia que es muntarà aquesta primavera.

Amb el permís dels hereus, la Cambra de Notaris ha cedit al Govern una còpia escanejada de molt alta densitat, que reprodueix fins i tot els accidents del paper, per la qual cosa tant el valor documental com el sentimental del text romanen gairebé intactes amb l’exemplar del testament fabrià que es presentarà en exposició per a disposició del públic.

Andorra
Fabra
Pompeu
testament
Any Pompeu Fabra
efemèride
Centenari
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic