Diari digital d'Andorra Bondia
Àlvar Valls, davant del bust de Joan Crexells a l'Ateneu Barcelonès.
Àlvar Valls, davant del bust de Joan Crexells a l'Ateneu Barcelonès.

El Verdaguer d’Àlvar Valls fa el doblet


Escrit per: 
Redacció / Foto: Ateneu Barcelonès

‘Entre l’infern i la glòria’ s’endú a 50a edició del premi Crexells, convocat per l’Atemeu Barcelonès i el degà de les lletres catalanes.

S’han imaginat mai el que sentirien si els posessin al sac de Bertrana, Sagarra, Rodoreda, Calders, Perucho, Gimferrer, Porcel, Moncada o Cabré? Pensarien potser que ja ho hanfet tot a la vida, sabent a més que tenen tota la raó? Com que és improbable que vostè, amic lector, es trobi en aquesta privilegiada posició, el que poden fer és demanar-li a Àlvar Valls, que s'ha endut el premi Crexells de narrativa amb Entre l’infern i la glòria, la biografia novel·lada de mossen Cinto que no deixa de donar-li alegries.

El cas és que l’encampadà comparteix des d'avui amb totes aquetes patums (i amb unes quantes més, des de Miquel Llor a Joan-Francesc Mira, passant per Carles Soldevila, Francesc Trabal, Carme Riera, Maria Mercè Marçal, Ferran Torrent, Emili Teixidó i anar fent) el palmarès del premi degà de la literatura catalana, instaurat el 1928 per l’Ateneu Barcelonès, que es va suspendre el 1938, en plena Guerra Civil espanyola i que es va reinstaurar el 1982. Dotat a més amb una suculenta bossa de 6.000 euros i que l’any passat no es va repartir, cortesia de la pandèmia. 

Com possiblement recordarà el lector, el Crexells s’afegeix a l’Amat-Piniella que Valls va rebre a l’abril per aquesta mateixa novel·la, un doblet que certifica l’extraordinària acollida de crítica i públic que ha tingut des que es va publicar, just abans del confinament. De fet, abans i tot de publicar-se ja va estar a punt d’endur-se el premi Sant Joan del 2018: va ser-ne finalista. I a finals d’abril es va quedar també a un pas d’endur-se a primera edició del premi Finestres.

No està malament per a un patracol que frega les 800 pàgines i el mig quilo de pes, a anys llum de les novel·letes digerides i més o menys mediàtiques que proliferen aquest mil·lenni la literatura catalana. En certa manera, es tracta d'un exercici de justíca poètica perquè Valls s’ha passat mitja vida seguint la petja de mossen Cinto: n’ha reconstruït el periple en 10.000 fitxes que en documenten el dia a dia des dels anys del seminari fins al traspàs, el 10 de juny del 1902. De fet, Entre l’infern i la glòria narra en divuit capítols els útims divuit dies de la vida de Verdaguer, quan arrasat per la tuberculosi espera la mort a Vil·la Joana, i hi intercala la setantena d’episodis més significatius de la vida del poeta. Totes les literatures del mon, diu Valls, “torne una i altra vegada sobre els seus grans autors i els convereteixen en carn de fcicció, i és nua manera ben natural de retrre’ls homenatge. Doncs resulta que Verdaguer és el nostre Victor Hugo”.

El jurat del premi, que rep el nom per l’hel·lenista Joan Crexells, carismàtic socia de l’Ateneu traspassat el 1926, el formaven aquesta edició Ada Castells, David Castillo, Jordi Nopca, Marina Porras i Joan Santanach. El premi avui a la tarda a la tarda al mateix Ateneu.

Andorra
Barcelona
Àlvar Valls
Ateneu
Crexells
Verdaguer
mossèn Cinto
Entre l'infern i la glòria

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte