Diari digital d'Andorra Bondia

Els cinc centres d’autoaprenentatge de català fidelitzen i guanyen usuaris


Escrit per: 
E. J. M. / Foto: CAA

Els cinc centres d’autoaprenentatge de català (CAA), oberts ja fa sis anys, continuen fidelitzant els usuaris i guanyant-ne de nous.

Durant l’últim quadrimestre de l’any passat –de setembre a desembre–, els cinc espais formatius van sumar 1.787 assistències (les vegades que els usuaris han accedit als CAA per estudiar) i van aconseguir 139 nous alumnes.
Als espais formatius els usuaris són autosuficients i disposen de diversos recursos per aprendre, estudiar i millorar el seu nivell de llengua catalana. En cada centre sempre hi ha una persona que assessora els alumnes en el seu procés d’autoaprenentatge. Els centres fan una “feina d’acompanyament”, segons ha explicat el director dels CAA, Joan Ramon Marina. “A causa de la crisi es valora molt més el currículum del treballador”, ha afegit Marina, i “el català és un element facilitador per trobar feina”. Si en els primers anys d’obertura dels centres molts usuaris els van utilitzar per preparar-se per a exàmens oficials de llengua catalana, actualment moltes persones hi van per “reforçar el seu nivell de català, més que per obtenir un diploma”.
No hi ha un perfil únic d’usuari als CAA. Als de Canillo i del Pas de la Casa hi solen anar, sobretot, francòfons. Al d’Escaldes-Engordany, el més gran i amb l’horari d’obertura més ampli, hi van majoritàriament usuaris catalanoparlants, procedents de les parròquies centrals i Sant Julià de Lòria. A Encamp també hi ha molts usuaris del país. I al centre de la Massana s’hi reuneixen bastants anglòfons i castellanoparlants. No obstant, tots els centres estan oberts a qualsevol persona.

ELS CAA EN XIFRES
El CAA d’Escaldes-Engordany és el que obre més hores (no tanca al migdia). Durant l’últim quadrimestre de l’any l’ús de l’aula va ser de 965 assistències, amb una mitjana de setze persones al dia. Els nous usuaris han estat 39. El CAA escaldenc és “el més ben valorat i aprofitat”, perquè també dóna servei a les parròquies d’Andorra la Vella i de Sant Julià de Lòria.
El centre d’Encamp va acumular 335 assistències, amb 26 nous usuaris. La mitjana diària va variar molt segons el mes: de sis persones al dia entre setembre i novembre va caure fins a 3,5 diaris al desembre, a causa de les festes de Nadal.
A la Massana, un centre utilitzat sobretot per veïns de la parròquia i d’Ordino, hi va haver 297 assistències. La mitjana diària va vacil·lar força: de dues persones al dia al setembre es va passar a 8,3 a l’octubre, per tornar a caure a 6,5 al novembre i a 4 al desembre. No obstant, aquest espai va atreure 26 nous usuaris.
Al Pas de la Casa, gràcies a un curs de català bàsic, la mitjana diària d’usuaris ha passat de disset a 59, i el nombre de nous alumnes ha estat de disset. Durant els últims quatre mesos de l’any, l’espai formatiu ha sumat 133 assistències.
Finalment, el microcentre de Canillo, que només obre dijous a la tarda, ha sumat 57 assistències i tretze nous usuaris. L’ús mitjà de l’espai d’autoaprenentatge és de cinc usuaris fidels. 
L’accés als centres d’autoaprenentatge és completament lliure i gratuït per als majors de 16 anys (andorrans, residents o fronterers). A més, els CAA organitzen activitats per promoure la interactivitat entre els usuaris i fer teixit social.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte