Diari digital d'Andorra Bondia
Elton John, Andorra, Sdadv, Camúñez, drets d'autor
Elton John, Andorra, Sdadv, Camúñez, drets d'autor

Els comuns abonaran el 3,5% de cada concert, i els locals, sis euros per nit


Escrit per: 
A. L. / Elton John, al concert que va protagonitzar el juliol de fa dos anys al poliesportiu d’Andorra (Foto: Agències).

A poc a poc, suant tinta i amb fòrceps, es van tancant les graelles de preus de la Societat de drets d’autor i drets veïns (Sdadv). Entre les que l’entitat que presideix Dídac Camúñez té embastades per al curs que ve i que es van presentar davant de la quinzena escassa d’assistents a l’assemblea general d’ahir –inclosos els membres del consell d’administració– en van transcendir dos d’especial interès: els comuns abonaran finalment un 3,5% de cada concert que programin –sobre el cost, inclosos caixet i producció, en el cas dels gratuïts, o sobre la recaptació, en el cas dels de pagament–. Una quantitat sensiblement inferior al 4,2% que figurava al preacord al qual havien arribat la Sdadv i les corporacions locals, i que hauria de servir per desencallar les negociacions, fins ara atu­rades.

Una altra margarita que per fi sembla haver-se desfullat és la dels locals que programen música en directe: s’havia especulat amb una tarifa de 45 euros per bolo, i al final sembla que s’ha arribat a una xifra de consens: 6 euros per nit de concert, independentment del nombre de grups que hi toquin. Tot això, en fi, sobre el paper: es tracta de les graelles que l’entitat va presentar als seus socis.

La intenció és que es puguin aplicar aquest mateix any perquè l’avantprojecte del pressupost del 2018 que es va aprovar ahir i que ara haurà de passar per Govern ja inclou les previsions d’ingressos calculades a partir d’aquestes graelles. Una altra cosa és si els principals interessats –els comuns i els locals de música en viu– hi estaran aquesta vegada d’acord. Fins ara les posicions estaven considerablement allunyades, però la Sdadv sembla haver fet un esforç de contenció, i de fet l’entitat sosté que s’han “tancat” convenis amb el Govern, els comuns, l’Associació de Bancs Andorrans, els locals nocturns, les estacions d’esquí i els centres comercials.

Pel que fa a l’avantprojecte de pressupost, la principal sorpresa és la previsió que el percentatge dels ingressos recaptats que es destinaran a despeses administratives baixarà l’any que ve del 40 al 35%, corregint “abans de l’esperat” –segons l’Sdadv– un dels aspectes sobre els quals cridava l’atenció el Tribunal de Comptes en l’informe del 2015 sobre l’entitat. Segons l’Sdadv, i com és lògic, aquest 5% menys de despeses administratives repercutirà paral·lelament en el percentatge de royalties que es repartiran els titulars de drets d’autor i drets veïns, quantitat que d’altra banda continua sent una incògnita.

L’assemblea també havia de servir per omplir les dues vacants del consell d’administració: Juli Barrero va ser elegit per assentiment com a representant del grup d’obres plàstiques i fotogràfiques, mentre que va quedar deserta la plaça reservada a les “organitzacions de radiodifusió i organitzadors que comuniquen els seus propis programes per mitjà del fil”, que és el florit nom que amb què l’Sdadv designa les emissores de ràdio: no s’hi va presentar cap candidat. Finalment, l’Sdadv convocarà “en breu” els músics locals per comunicar-los que “ja es poden gestionar els seus drets de d’aquí”: han hagut de passar cinc anys, cinc, des que l’entitat es va constituir. Ara tampoc no cal córrer.

Elton John
Andorra
SDADV
Camúñez
drets d'autor
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic