Diari digital d'Andorra Bondia
El Consell Assessor, reunit ahir a la Biblioteca Nacional sota la presidència de la ministra.
El Consell Assessor, reunit ahir a la Biblioteca Nacional sota la presidència de la ministra.

Els entorns i la Unesco, prioritaris


Escrit per: 
Redacció / SFGA

La ministra Riva va presidir ahir la primera reunió del Consell Assessor del Patrimoni Cultural aquest mandat.

Tres són les línies d’actuació que va apuntar el renovat Consell Assessor del Patrimoni Cultural en la primera reunió del mandat, que va tenir lloc ahir a la Biblioteca Nacional, presidit com és reglamentari per la ministra, Sílvia Riva: d’una banda, definir el funcionament del mateix Consell; de l’altra, “valorar” les modificacions a la llei del Patrimoni promulgades el 2014 i a instàncies dels comuns governats a l’època pels demòcrates; i finalment, “prioritzar” la conservació dels monuments inclosos a la candidatura a Patrimoni mundial de la Unesco que sota el lema Els testimonis materials de la construcció del Coprincipat impulsen Andorra, la Seu i Foix.

Començarem pel final: el que diu el Consell, com és de sentit comú i com el coordinador de la candidatura, Joan Reguant, va advertir al febrer, és que els monuments pretesament excepcionals que en formen part requereixen una protecció també excepcional. I el cas és que tan sols tres –el jaciment de la Margineda, l’església de Santa Coloma i la zona arqueològica del roc d’Enclar– disposen ara mateix d’entorn de protecció. El ministeri acaba d’impulsar-ne dos més –els de Sant Joan de Caselles i Sant Miquel d’Engolasters– i el de Sant Serni de Nagol també s’està tramitant. Els altres cinc no tenen encara data prevista. I adverteix Reguant que haurien d’estar enllestits abans del 31 de gener del 2021, quan el projecte s’hauria de presentar formalment a la Unesco perquè fos examinat a la reunió del comitè avaluador prevista per a l’estiu del 2023.

Directament relacionat amb el que acabem de dir està la revisió de la polèmica modificació de la llei del patrimoni: el punt clau és òbviament el perímetre cautelar –el vigent fins que no s’aprova el perímetre definitiu– i que, com segurament recordarà el lector perquè n’hem parlat unes quantes vegades, el 2014 es va establir en 20 metres. L’anterior Consell Assessor ja va recomanar de restituir els 100 metres cautelars del text original de la llei, i la ministra Riva es va comprometre a l’inici de la legislatura a estudiar i avaluar aquesta recomanació. Veurem com resol la quadratura del cercle perquè –tornem-ho a dir– la retallada va venir propiciada a instàncies dels comuns taronja.

I finalment, el funcionament del Consell, amb un punt sobre la taula: els informes que ha d’evacuar, teòricament amb periodicitat anual però que a la pràctica s’han reduït a cinc des que es va promulgar la llei, el 2003. L’últim, el febrer passat, quan el mateix Consell va recomanar-ne una periodicitat triennal. 

Andorra
ministeri
Cultura
Consell Assessor del Patrimoni
Llovera
Unesco
entorns de protecció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte