Diari digital d'Andorra Bondia
Elñ cap de Govern escolta les explicacions de la historiadora Alba Pampalona.
Elñ cap de Govern escolta les explicacions de la historiadora Alba Pampalona.
Eudald Guillamet, Cinta Pujal i Alba Pampalona observen ‘El bes de Judes’, a l’esquerra, i ‘La flagel·lació de Crist’.
Eudald Guillamet, Cinta Pujal i Alba Pampalona observen ‘El bes de Judes’, a l’esquerra, i ‘La flagel·lació de Crist’.

Els frescos de Sant Esteve aniran a l’Espai Columba (de moment)


Escrit per: 
A. L. / Fotos: Facundo Santana

Espot, convençut que el Consell aprovarà el crèdit de 2,7 milions d'euros per adquirir-los.

Els dos fragments del cicle de la Passió de l’església de Sant Esteve, en mans de la família Bosch, tornaran a casa. Serà en el termini de mig any, segons el compromís de compravenda firmat dimarts a Barcelona per la ministra de Cultura, Mònica Bonell. El preu, 2.750.000 euros, que el Govern vol sufragar a través d’un crèdit extraordinari que haurà d’aprovar el Consell General.

Es tracta de les dues pintures murals de l’absis de l’arxiprestal, El bes de Judes i La flagel·lació de Crist, que l’últim Executiu liberal, amb Albert Pintat al capdavant, ja va intentar adquirir el 2008 per un preu sensiblement superior, 3,9 milions. L’operació es va encallar aleshores al Consell General, que va denegar el preceptiu crèdit extraordinari, en un episodi que va comportar la mort política de l’aleshores ministre de Cultura, Juli Minoves. L’any següent, el Govern socialdemòcrata de Jaume Bartumeu, amb Susanna Vela a la cartera de Cultura, ho va intentar de nou amb una oferta substancialment més baixa, 1,9 milions d’euros, que la família Bosch va considerar gairebé una ofensa. I tot plegat va quedar després a la nevera, fins que el juny passat el cap de Govern, Xavier Espot, li va encarregar a Bonell que reprengués les negociacions per recuperar el conjunt. L’operació, com dèiem, es va tancar dimarts per un preu global de 2.750.000 euros.

Les peces que tornaran a Sant Esteve són dos dels quatre fragments que decoraven originalment l’absis del temple romànic, avui capella lateral de l’arxiprestal: es tracta de El bes de Judes, que fa 242 centímetres d’ample per 203 d’alçada, i de La flagel·lació de Crist (165 per 203 centímetres), atribuïts a l’anònim Mestre d’Andorra i datats entre els segles XII i XIII, van ser arrencats el 1926 pel restaurador italià Arturo Cividini i per ordre de l’antiquari barceloní Josep Bardolet, i tot el cicle va passar immediatament a formar part de la col·lecció de l’empresari català Ròmul Bosch. La crisi dels primers anys 30 el va obligar a vendre part de la col·lecció: El bes de Judes i La flagel·lació de Crist van quedar en mans de la família. Un tercer plafó, El lavatori de Crist, va acabar ingressant a la col·lecció Várez Fisa, que el 2013 el va cedir al Museu del Prado madrileny, i al quart, El Crist dels improperis, se li perd immediatament la pista. El MNAC de Barcelona en conserva una absidiola i cinc fragments murals, que juntament amb els frescos de Santa Coloma van ser les estrelles de l’exposició Benvingudes a casa vostra, el 2014 a l’antiga sala d’exposicions de Bombers.

Al juny, a casa
El Govern disposa ara de sis mesos per fer efectiu el compromís de compra. El cap de l’Executiu, Xavier Espot, es mostrava ahir convençut que el Consell General aprovarà el crèdit extraordinari: “Tenim majoria parlamentària i en les converses preliminars hi ha consens de l’esforç pressupostari que cal fer per fer possible l’adquisició de les obres. Confio, a més, que les altres forces donin suport a un projecte que ho és de país i que no hauria de ser motiu de confrontació política”.

Respecte a la ubicació dels frescos, que Bonell creu que podrien arribar abans del juny, hi ha dues consignes clares: la primera, que en quedi garantida la conservació; la segona, que permeti l’accés immediat al públic, de manera que no es repeteixi el lamentable ostracisme dels frescos de Santa Coloma, que es van passar anys a la reserva. Espot va descartar per motius de seguretat l’església de Sant Esteve d’on provenen, i Bonell va concretar una mica més: “L’Espai Columba pot ser un espai provisional si els tècnics consideren que reuneix les condicions”. L’estrany seria que després de quatre anys exposant els frescos de Santa Coloma no les reunís. Però l’un i l’altra van deixar clar que aquesta joia del patrimoni romànic demostra una vegada més la necessitat d’un Museu Nacional: “No defallirem a intentar convèncer el Comú de la capital que la ubicació ideal és a l’antiga plaça de braus, però si no pot ser aquí  segur que hi haurà moltes parròquies que voldran exposar les pintures de Sant Esteve i acollir el Museu Nacional”.

frescos de Sant Esteve

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

imatge de Quim Valera
Magnifica notícia. Je lamentat veure comentaris, òbviament amagats sots l'anonimat, en altres mitjans, criticant aquesta compra amb diners públics Recuperar el nostre llegat és una obligació de la nostra societat. Enhorabona als que ho han fet possible!
Si se lucró el Bisbat y el Obispo de entonces,que los paguen el Bisbat y el Obispo de ahora. Son los que se quedaron con el dinero

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte