Diari digital d'Andorra Bondia
‘Granit i vidre’, el projecte guanyador del concurs, tindrà un cost aproximat d’11,5 milions d’euros.
‘Granit i vidre’, el projecte guanyador del concurs, tindrà un cost aproximat d’11,5 milions d’euros.

Els sis milions que deia Torres que costaria el Museu de l'Automòbil eren “una mera probabilitat”


Escrit per: 
Redacció / Fotomuntatge: Gerard Veciana / Luís Ginjaume

El Govern justifica així la “desviació pressupostària” que la consellera Montaner havia detectat en el nou equipament.

“Una mera probabilitat, de caràcter aleatori i sense ni tan sols valor d’orientació perquè en aquella data no es disposava encara d’estudis que avalessin una estimació de cost.” Aquesta és la resposta del Govern a la pregunta sobre les “desviacions d’estimacions pressupostàries” que el futur museu de l’automòbil ha experimentat des que al maig es va convocar el concurs d’idees i que la consellera del grup mixt Carine Montaner va formular a principis de novembre.

La consellera Montaner es referia concretament a les declaracions del ministre d’Ordenament Territorial sobre el cost que podria tenir el nou equipament, el maig passat i a peu d’obra, a la mateixa plaça dels Arínsols on es construirà el museu. Així ho va recollir aleshores la premsa: “El ministre Torres Falcó ha avançat que tot l’equipament se’n pot anar fins als set o vuit milions d’euros” (Ara.ad); “El cost total oscil·larà entre els set i els vuit milions” (Diari d’Andorra); “És probable (...) que el cost final s’enfili fins als sis o set milions (BonDia)”. El cas és que, quan el 6 de novembre es va fer públic el resultat del concurs d’idees, el cost final del projecte guanyador –Granit i vidre, dels arquitectes Gerard Veciana i Lluís Ginjaume– pujava a 11,5 milions d’euros, entre un 45 i 90% més, segons agafem la xifra més baixa o la més alta, que el que havia avançat el ministre Torres mig any abans. Una diferència substancial que va generar la lògica inquietud i la subsegüent pregunta de la consellera Montaner.

La resposta escrita del Govern constitueix un lloable exercici d’hermenèutica per interpretar i posar en context la xifra inicial que deia el ministre. Per això sosté que no es pot parlar estrictament de “desviació pressupostària” perquè, senzillament, “no va existir cap avaluació pressupostària anterior”. I això és així perquè “la xifra que els mitjans de comunicació van publicar [aquells sis, set o vuit milions que els diaris van recollir al maig] no era en absolut una avaluació del cost, sinó una mera probabilitat”. En aquesta línia argumentativa, insisteix l’executiu que el ministre Torres “no va afirmar que el cost del museu se situaria entre els sis o set milions d’euros, sinó que simplement va expressar una probabilitat. I les probabilitats no són asseveracions rotundes, i menys encara uns compromisos, sinó una simple aproximació atzarosa i condicional”. Si hi afegim que, sempre segons el relat del Govern, “no és factible efectuar una estimació pressupostària de l’obra fins disposar de les propostes dels arquitectes concursants”, la conclusió tan sols pot ser una: “La xifra que aparegué als mitjans amb anterioritat a aquest procés [el concurs d’idees] només podia ser entesa com una probabilitat, sense voluntat d’anar més enllà”.

Tot el que precedeix seria raonable si no poguéssim recórrer a l’hemeroteca, que és implacable i demostra que els antecedents immediats no avalen l’argumentació a què ara s’agafa el Govern. Convé recordar que, abans de ser expeditivament cancel·lat, The Cloud va passar primer dels 32 als 44 milions, per baixar finalment als 39, i tot això amb el projecte definitiu ja a la vista, i que l’Espai Columba havia de costar el gener del 2017, quan Jordi Batlle va guanyar el concurs d’idees, una xifra que fregava els 300.000 euros. Doncs bé: l’execució es va adjudicar el novembre d’aquell any per 672.829, als quals cal afegir els 75.240 euros més que Ordenament Territorial hi va injectar ara fa quinze dies. En total, 748.069 euros. És a dir, un 150% més que el cost que es va dir quan ja es disposava de les propostes dels arquitectes concursants –i la del guanyador!– per dir-ho amb l’argument que fa servir el Govern en la resposta a Montaner.

En el cas del futur museu de l’automòbil, i tot i que s’escapa de la pregunta formulada per la consellera del grup mixt, convé afegir que els 11,5 milions del projecte guanyador va generar suspicàcies entre els professionals del sector. La superfície total de Granit i vidre pujarà a 11.260 metres quadrats, amb un preu mitjà de 1.000 euros per metre quadrat, xifra –diuen– sensiblement inferior als 1.600 euros que constitueix actualment el preu mitjà de l’obra pública al país, i just la meitat dels 2.000 euros que el Boletín Económico de la Construcción, referència en la matèria, estableix per als edificis públics.

Recordem finalment que el cost dels projectes que es van presentar al concurs oscil·lava entre els 8,3 i els 13,5 milions d’euros, així que els 11,5 milions de Granit i vidre s’acosten de forma quasi exacta a la mitjana d’aquesta forquilla.

Andorra
Encamp
museu
automòbil
Carine
Monatner
pregunta euros
cost
probabilitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte