Diari digital d'Andorra Bondia
Salvador, ahir a AnyósPark. L'any passat ja hi va presentar 'De humana stultitia'.
Salvador, ahir a AnyósPark. L'any passat ja hi va presentar 'De humana stultitia'.

En el nom de Jones, de Nikkei i de l’IBEX Sant


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

Francesc Salvador, aquí en la faceta de profeta de la borsa, va presentar ahir a AnyósPark el seu nou llibre, 'Finanzas para niños y cazurros'.

Un any enrere Francesc Salvador, que als 91 anys ha fet gairebé de tot, s’estrenava com a escriptor amb De humana stultitia, un compendi del que en podríem dir la seva filosofia vital. Ahir hi tornava, i de nou a AnyósPark, amb Finanzas para niños y cazurros, un llibret breu i ràpid, molt semblant a un manual d’autoajuda per a inversors passerells on resumeix l’experiència de tres decennis llargs invertint en borsa, per compte propi i també d’altri. Diu que ha guanyat tants diners que li fa fins i tot vergonya, i que n’ha fet guanyar encara més, i jo de vostès me’l creuria. Així que parla des de la talaia de qui ha tastat l’èxit, si és que l’èxit es pot mesurar per la longitud del compte bancari. 

El cas és que, lluny de quedar-s’ho per a ell i els seus protegits, Salvador s’ha erigit no ja en gurú, sinó en profeta, i predica generosament la bona nova de la inversió en borsa en terra d’infidels, perquè sosté que dels Pirineus cap avall, i això ens inclou a nosaltres, som gairebé uns analfabets financers. Cazurros, per dir-ho en el seu simpàtic terme. La prova, diu, és que davant de la meitat dels nord-americans que inverteixen habitualment en borsa, tan sols el 3% de la població espanyola ha comprat accions alguna vegada  a la vida. Gravíssim error, gesticula. Cal invertir des d’ara mateix, des que acabi de llegir aquest article. Si cal, liquidant els diners que tingui al pla de pensions, una “estafa”, una figura “anacrònica, enganyosa i sense cap sentit”, segons ell, que a la seva edat es pot permetre el luxe de no tenir pèls a la llengua.

Invertir és la solució, per no dir la panacea. Perquè la borsa sempre, sempre acaba pujant. La ianqui, per exemple, ha produït entre el 1902 i el 2018 un retorn anual mitjà del 6,8%. Només cal comprar “quan sonen els canons”, és a dir, en moments de pessimisme ambiental –la pandèmia, ara mateix– i vendre en moments d’eufòria. A banda de tenir paciència, sang freda i sobretot, sobretot, sentit comú: “Si t’espanten pèrdues del 20%, no inverteixis en borsa”. On invertir? En tecnològiques com Apple i Microsoft, “i ara és el moment, perquè estan molt baixes, sí, però de corporacions com aquestes no n’hi ha més, són la columna vertebral de l’economia mundial”, en valors segurs com Sika, que fabrica additius per a la construcció; Givaudan, que produeix carn artificial; i també Cotsco, Alphabet, AdobeASML, BKW, Carl Zeiss Meditec, American Water Danaher, Cadence, Geberit, Hermès i unes quantes més en què Salvador inverteix i que té la gentilesa i la generositat de ressenyar. 

Perquè d’avar no en té ni un mil·ligram, aquest home. Ell el que voldria és que tots veiéssim la llum que emana de la seva fe. Una fe racional i amb proves comptables: s’imaginen que les altres fes en què habitualment creiem fossin així? Volen proves? Algunes de les carteres que gestiona van obtenir el 2019 beneficis del 34%. “I sense córrer riscos ni aventures”.

Poques vegades té un l’oportunitat de conversar amb un profeta. Ahir va ser una d’aquestes rares ocasions. I els asseguro que donen ganes de regalar-li a la nena pel pròxim aniversari un paquet d’accions (posem que Nestlé) en lloc del promès viatge en globus. Provin i veuran.

Andorra
Anyos
Salvador
Finanzas
borsa
inversió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte