Diari digital d'Andorra Bondia
orri, Pessons, Encenrera, Cubil, Encamp, Andorra, Canillo, Sant Miquel d'Engolasters, campana, Sant Serni
orri, Pessons, Encenrera, Cubil, Encamp, Andorra, Canillo, Sant Miquel d'Engolasters, campana, Sant Serni

Encenrera s’afegeix al camí dels orris


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú d'Encamp

L’orri d’Encenrera, a Pessons, és una construcció centenària reconstruïda per última vegada el segle passat, tot i que diversos treballs arqueològics apunten que el seu origen es remunta al segle XV. La construcció té un important valor històric, motiu pel qual el Comú d’Encamp vol rehabilitar-la per donar-li un valor cultural i turístic i incloure-la dins un circuit per diferents orris de la parròquia, entre els quals el que ja està rehabilitat, l’orri del Cubil. De moment, la corporació està fent intervencions arqueològiques a Encenrera per acabar de “sondejar” tota la construcció de l’orri i “determinar de quina època és la construcció”, tal com ha explicat la cap de Medi Ambient i Agricultura, Vanessa Carrascosa.

Precisament ahir el Govern va acordar subvencionar amb 34.550 euros aquest projecte, que en la segona fase tindrà un cost de 68.000 euros i que començarà a l’estiu. L’orri del Cubil, construcció del segle XVIII restaurada el 2012, va ser la primera pedra del projecte en el qual treballa el Comú d’Encamp, que pretén crear un circuit per la parròquia amb l’objectiu de revaloritzar aquestes construccions. El Comú té la mirada posada en tres orris més, dos als Cortals i el d’Encenrera. En aquest darrer les tasques arqueològiques més recents apunten que, sota la pedra actual, del segle XX, s’hi amaga una construcció del segle XV. La idea de tot plegat és, amb aquest circuit, poder mostrar “com evolucionen els orris des del segle XV fins al XIX”, explicava ahir Carrascosa.

Pel que fa a l’orri d’Encenrera, ja s’hi han fet dues intervencions arqueològiques, una per treballar a la cabana més gran, i una segona agafant una superfície més àmplia, que es va fer el 2015 i que ha permès intuir que ens trobem davant una construcció del segle XV. Entre juny i setembre s’aplicarà una tercera fase, aquesta de dimensions més importants, per ampliar les conclusions dels primers estudis realitzats. La partida que hi aportarà el Govern, de 34.550 euros i inclosa en el pla d’ajudes al manteniment i la millora del patrimoni cultural, costejarà el 50% dels treballs. Un cop acabin aquests treballs, el següent pas és “demanar al Govern la restauració de l’orri”. “Fins que no tinguem els resultats no sabrem si podrem demanar la reconstrucció” ni si el Govern ho acceptarà. Una altra opció, si se’ls nega la petició, seria revaloritzar-lo tal com està o fer una simulació sobre com era en el passat. La idea és poder iniciar aquesta reconstrucció, o el que proposi el Govern, l’any 2017 o el següent. També a partir de l’any vinent s’analitzarà si es pot intervenir als altres dos orris, als Cortals.

Campana per a Sant Miquel

El servei de Patrimoni millorarà l’accessibilitat al campanar de l’església de Sant Miquel d’Engolasters amb una nova distribució de les escales i els replans per poder-ne fer el manteniment adequat. El consell de ministres va aprovar ahir una partida de 10.000 euros per a aquestes obres, amb l’objectiu final d’instal·lar una campana a l’últim pis de la torre.

5.000 euros per a Sant Serni

El Govern ha destinat 5.000 euros a la restauració de dos frontals d’altar de Sant Serni de Canillo datats al segle XVIII i que es trobaven en molt mal estat. També es destinarà 5.000 euros a la rehabilitació de la Casa Pobladó de Pal, 12.300 més a la senyalització de la vall del Madriu i 4.900 al jaciment de la Roureda de la Margineda.

orri
Pessons
Encenrera
Cubil
Encamp
Andorra
Canillo
Sant Miquel d'Engolasters
campana
Sant Serni

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte