Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, teatre, la Massana, Claror, Rogé, Escena Nacional, ENA, Robles, Joan Hernández, Casal, Nadal, Toni zamora, mag
Andorra, teatre, la Massana, Claror, Rogé, Escena Nacional, ENA, Robles, Joan Hernández, Casal, Nadal, Toni zamora, mag

Escena Nacional: la Temporada de les exdirectores


Escrit per: 
Redacció /Gelabert, Vega, Casal i Hernández, ahir a Les Fontetes, una de les dues seus de l’ENA; l’altra és el Claror (SFGA)

Ester Nadal i Irina Robles dirigiran tres dels sis espectacles d’un cartell que es completa amb màgia i dansa.

L’Escena Nacional fa deu anys. Millor dit: deu temporades. I potser per això, com una mena d’homenatge als vells temps, les dues exdirectores que hi han desfilat fins ara –Ester Nadal, l’ànima de l’invent, i Irina Robles, que en va agafar el relleu entre el 2013 i el 2015– figuren al capdavant de tres dels sis muntatges del curs. Cinc, si en descomptem Racons: històries pel forat del pany, la proposta de microteatre que es va estrenar al març.

Nadal, que l’any passat ja hi va tenir un foradet amb Heliceo, hi torna ara per partida doble: amb Quins clàssics!, una producció pròpia i destinada al públic juvenil, que pretén inocular de forma diguem que lúdica el gust pels clàssics –Homer, Shakespeare, Shelley i Kafka: quasi res!– i cobrir de passada la pota pedagògica de l’ENA, i en què participen l’actor Boris Cartes i el compositor Lluís Cartes (3 i 4 de juny, a Les Fontetes; 16 de setembre al Claror); i L’os bru no es menja sopes, la nova proposta educativa de la Moixera –en altres paraules, Anna Frases, i perquè se’n facin una idea, el mateix equip de Contes salvatges–, concebuda com una pastilleta de valors mediambientals destinada al públic infantil (24 d’octubre, a la biblioteca universitària de Sant Julià, i 27 d’octubre, a la biblioteca de la Massana).

Robles, per la seva banda, també repeteix al cartell: primer, com a directora i al capdavant de Mare, vull ser mag, el debut professional de Toni Zamora –14 anys, tercer premi Magicus al campionat de Catalunya– i l’estrena absoluta de la màgia a la Temporada (21 de maig, a Les Fontetes, i 28 de maig, al Claror); i després, a Aniversari, l’única obra de text de la programació, que suposa a més l’estrena com a dramaturg de Juanma Casero, professora a l’escola L’Animal Teatre, i en què Robles s’estrena com a traductora, perquè l’original –Casero és madrileny– és en castellà (12 d’octubre, al Claror, i 19 d’octubre, a Les Fontetes).

La 10a Temporada de l’ENA es completa amb Escenificant, espectacle de “dansa, improvisació i composició instantània” aixecat per Emma Riba i Laura Alcalà, la proposta més heterodoxa del cartell i que oferirà dues funcions, totes dues a l’aire lliure i gratuïtes, a la plaça del Quart de la Massana (20 de juny) i a Sant Julià (17 de setembre, lloc per determinar).

Les sis produccions del 2017, totes produïdes o coproduïdes per l’ENA, van ser escollides entre la quinzena de propostes que va rebre la direcció artística, que per segona temporada integren els actors i directors Alfons Casal i Joan Hernández, així com la ballarina i coreògrafa Mònica Vega. Entre els descartats, diu Vega, alguns espectacles “que ens van arribar tancats, amb el caixet i tot: no creiem que sigui funció de l’ENA comprar una producció ja feta, sinó ajudar a produir-los”. Queda dit.

Pel que fa a la vocació nacional que l’ENA porta als gens i que l’any passat es va concretar amb l’associació amb el Comú de Sant Julià –que aporta l’equip de producció, encapçalat per Laura Rogé, i cedeix el Claror a cadascun dels títols de la Temporada–, l’objectiu és buscar la complicitat d’altres parròquies. Començant per la capital, que el 2018 incorporarà a la temporada infantil del Comunal alguna de les produccions de l’ENA: no hi ha hagut temps per acabar-ho de lligar aquest any, diu Casal.

Aquest és un dels reptes del curs; l’altre, fomentar l’exportació de les obres estrenades sota el segell de l’ENA. El 2016 presenta en aquest aspecte un balanç tan encoratjador com poc explotat: Heliceo i Traços es van prodigar a Barcelona, Terrassa, Sabadell, València, Almeria i fins i tot Montevideo, i els bolos a l’exterior van representar 2.400 dels 5.742 espectadors que van desfilar pels vuit muntatges del curs passat. Una xifra, aquesta última, que gairebé sextuplica els 1.121 espectadors del 2015. Aquest any, a més, l’ENA ha col·locat per fi una producció –Tu i jo, l’última aventura de Líquid Dansa– al Projecte Alcover: ara falta que surti escollida. Recordem finalment que el pressupost de l’Escena puja a 53.000 euros, que aporten el Govern (33.000), així com el Comú de la Massana i la Fundació Crèdit Andorrà (10.000 euros més cadascun).

Andorra
teatre
la Massana
Claror
Rogé
Escena Nacional
ENA
Robles
Joan Hernández
Casal
Nadal
Toni zamora
mag

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte