Diari digital d'Andorra Bondia
Susanne Georgi va ser la sisena i última participant andorrana a Eurovisió: va ser el 2009, a Moscou, i va caure a la semifinal.
Susanne Georgi va ser la sisena i última participant andorrana a Eurovisió: va ser el 2009, a Moscou, i va caure a la semifinal.

Eurovisió haurà d’esperar


Escrit per: 
Redacció

Mujal admet que ho va plantejar al nou Govern però que no n’ha rebut resposta i descarta la participació al 2020.

De pedra es va quedar el director d’RTVA, Xavi Mujal, en llegir l’optimista titular que el digital català El Nacional dedicava ahir a un molt, molt hipotètic retorn de la cadena al festival: “Andorra fa números per tornar a Eurovisió”. Ho conclou sense despentinar-se el periodista de El Nacional després d’haver contactat –diu– fonts de DA i CC, així com d’Andorra Turisme, PS i l’ASMA, i alguns dels artistes que van participar en l’aventura eurovisiva, des de l’entusiasta Susanne Georgi fins a Marian Van de Waal i l’anonymous Nick Gain.

L’interlocutor d’Andorra Turisme li diuque “el concurs no sembla una inquietud de la ciutadania”, i el del PS, que és “pompós, repetitiu, babau d’exhibicionisme i musicalment decebedor”. Però ell s’enganxa a les vaporoses paraules d’una font anònima del “partit que lidera el Govern, Demòcrates” –“RTVA tornarà a Eurovisió, però abans s’ha de fer una valoració de costos”, i de les del de CC, també anònim –” Tornar a la competició seria positiu i estaria bé que es pogués assumir”– per concloure que “ara el vent bufa a favor” i que, atenció, “la nació demana un nou projecte eurovisiu”.

Mujal refredava ahir al vespre l’entusiasme del digital català: “Qui aniria a Eurovisió és RTVA, però sempre he sostingut que per la inversió econòmica que comporta i per les implicacions que té per a la imatge del país no és una decisió que hagi de prendre jo, sinó el Govern”. Sí que admet que en la reglamentària reunió que va mantenir a l’estiu amb el nou executiu per explicar-los el funcionament d’RTVA –recordem que el cap de Govern és el president natural de la junta d’accionistes, i que els ministres en són els membres– els va plantejar “com faig cada començament de legislatura” el que comportaria participar a Eurovisió: des de les dades d’audiència fins als costos estimats, partint de l’última vegada que s’hi va concórrer, el 2009, amb La teva decisió, de Susane Georgi: 122 milions d’espectadors i un pessic de 300.000 euros. “Anar a Eurovisió és una cosa molt grossa i també una qüestió de país, i sempre he dit que aquesta quantitat no pot sortir de la televisió”. El cert, continua, és que des d’aquella reunió no n’hi ha hagut cap altra i que per tant la carpeta eurovisiva ha quedat aparcada al calaix, “si no és que el periodista ha parlat amb algú del Govern i està més ben informat que jo”.

No sembla que sigui ben bé així, perquè el ministre portaveu, Eric Jover, assegurava ahir mateix que l’executiu no té cap constància d’un hipotètic retorn al festival.  Retorn que, d’altra banda, ja no seria en qualsevol cas per a l’edició del 2020 perquè les inscripcions es tanquen al setembre i, en fi, al pressupost del curs que ve no hi ha cap partida consiganada per a Eurovisió.

Mujal va posar en context l’article de El Nacional, que no és el primer que dedica a la qüestió, que mesos enrere ja va posar en boca seva que tenia “ganes” de tornar al festival –“Falsament”, diu, “perquè jo mai no m’hi he posicionat i sempre m’hi refereixo de forma absolutament assèptica, perquè és una deicisó política”, diu– i que sempre hi ha mostrat uns interessos espuris: “Si un dia hi tornem, serem nosaltres els que decidirem sobiranament l’idioma en què concorrem i si ho fem o no amb TV3. Sospito que si hi portem una cançó en anglès, o en serbocroat, hi perdran tot l’interès”.

Els posicionaments més entusiastes a favor de tornar a Eurovisió que cita El Nacional són els de Susanne Georgi – “Fa dos anys que parlo del retorn amb polítics i amb l’emissora, i pinta molt bé”– i l’exdirector de RTVA, Enric Castellet, que en va ser l’impulsor: “Vull que hi tornem perquè es tradueix en una gran publicitat per a Andorra que difícilment es podria tenir d’una altra manera”.

Andorra
El Nacional
Eurovisió
Susanne Georgi
Xavi Mujal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic