Diari digital d'Andorra Bondia

Exposició d’imatges de Virxilio Viéitez sobre la societat gallega dels anys 60


Escrit per: 
Redacció


Una emocionada Enriqueta Viéitez va inaugurar ahir al vespre la mostra del seu pare, Vir­xilio Viéitez, titulada Històries d’una vida, fotografies de Virxilio Viéitez, al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE).

 La mostra aplega més de 120 fotografies sobre la societat gallega entre els anys 1955 i 1965 i es podrà veure al CAEE fins al 27 de febrer.
Rostres de retrats, l’emotivitat de les celebracions religioses... en definitiva, unes fotografies que van ser reconegudes i valorades gràcies a la seva filla, que va donar a conèixer l’obra fotogràfica del seu pare exposant-la en la 8a edició de la Fotobienal de Vigo i, posteriorment, al Museu d’Art Contemporani (Marco) i a la sala d’exposicions Caixanova de Vigo.
La majoria de les fotografies de Virxilio Viéitez (Soutelo de Montes, Pontevedra, 1930-2008) són retrats de persones i grups en actes socials, però també en activitats quotidianes. Pel que fa la tècnica, la majoria de les imatges són en blanc i negre, tot i que als anys setanta el fotògraf en va fer alguna en color. Cap als anys vuitanta va abandonar l’activitat fotogràfica. Anys més tard, la seva obra va ser revalorada i es va convertir en la protagonista de diferents exposicions, com la Fotobienal que es va fer a Vigo l’any 1998, entre moltes altres. Viéitez va morir el 15 de juliol del 2008 a la mateixa vila on va néixer.
Viéitez va començar a treballar als 16 anys en l’àmbit de la construcció i va haver d’emigrar a Catalunya, on va fer una feina semblant. Va ser a Palamós on va conèixer Julio Pallí, que li va ensenyar l’ofici de la fotografia.
La seva primera feina com a fotògraf va consistir a retratar turistes a la Costa Brava. L’any 1955 va tornar a la seva Galícia natal i hi va obrir un estudi fotogràfic en què, al llarg de molts anys, va retratar moltes generacions de veïns de la Tierra de Montes d’una manera gairebé anònima.

EMOTIVITAT
L’obra de Virxilio Viéitez va rebre un reconeixement immediat i internacional. Les històries amb la força del blanc i negre van viatjar fins a Barcelona, Ams­terdam, París o Nova York, i la seva austeritat i senzillesa va captivar professionals, aficionats i neòfits.
L’exposició porta records especialment a l’àmplia comunitat gallega que ha acollit Andorra des dels anys 30, sobretot a partir de la construcció de Fhasa i dels diversos edificis d’arquitectura de granit; en definitiva, un homenatge a tots els qui van venir i ara formen part del mosaic de la societat andorrana.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte