Diari digital d'Andorra Bondia
Gil i González, al pati de l’antiga casa de Lluís Racionero a Estamariu: hi ha fins i tot una antiga pedra de molí romana.
Gil i González, al pati de l’antiga casa de Lluís Racionero a Estamariu: hi ha fins i tot una antiga pedra de molí romana.

Fer cine des d’un micropoble


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: A. D.

Deu ser inspirador, instal·lar-se a l’antiga casa de Lluís Racionero a Estamariu, presidida per una reproducció (certificada per l’Academia de Bellas Artes de San Fernando) del David de Verrocchio, en aquella altitud on s’omplen els pulmons d’aire, perquè ja està arrodonit el guió de la pel·lícula que, aviat, està previst rodar a la Seu. És el primer projecte cinematogràfic que sortirà de la productora The Cast, empresa muntada per Joan Gil i Àngels González, una parella de  barcelonins que fa uns mesos es van instal·lar definitivament al petit poble alturgellenc. “S’ha de canviar el model de vida. Barcelona o Madrid, o Dakar, on acabem de viatjar, o Andorra mateix al pas que va, ja no són sostenibles, no s’hi pot respirar, enlloc no es troba el silenci”, argumenta Gil. Així que un dia “dius prou”. I al Pirineu, a l’Alt Urgell, han descobert “una societat molt dinàmica, amb gent que fa moltes coses, amb inquietuds a tope, culturals, empresarials”. 

González i Gil van començar a sovintejar les estades des del 2017 –hi tenien alguna bona amiga que els feia d’ham– amb la pandèmia, com tants d’altres, s’hi van quedar. Primer de lloguer, fins que la casa de Racionero els va enamorar. “Amb l’espai ens vam sentir immediatament molt identificats”, argumenta Gil. “I som la primera productora d’Estamariu... perquè no n’hi ha cap altra”, bromeja.  Primer es van instal·lar, de lloguer, fins a trobar-se amb la casa de l’escriptor i arquitecte. “Volíem tenir pau mental, salut mental”, i el lloc els la hi proporciona.  
El primer projecte el rodaran enguany, a la Seu d’Urgell, “i espero que hi pugui participar molta gent”. Però costa d’arrencar-li molt més detall de moment. Estan en fase de preproducció –per a ells, amb tan llarga trajectòria en l’audiovisual, és bufar i fer ampolles–. “Mireu, micropoble amb productora”, ressalten.

Un rodatge coral
Com dèiem, de moment no estan per donar gaires detalls sobre el projecte que planegen rodar a la Seu, però la caravana avança, que diu el proverbi: estan en converses amb aquells agents culturals de la ciutat i la comarca a qui voldrien involucrar. El punt de partida és que serà una pel·lícula on només hi haurà una actriu professional, i de renom, mentre que la resta de l’elenc estarà format per gent del carrer –“perquè no vull que es perverteixi la meva idea”–.  Això porta immediatament a pensar en obres com la molt celebrada Alcarràs. S’assembla pel que fa a aquestes obres de caràcter coral, però pel que fa a tota la resta no estaríem ben bé parlant del mateix, precisa Gil. “Serà un petit homenatge al món del cine”, avança com a únic detall qui n’és l’autor de guió i director, i si en algun autor s’hagués d’inspirar, seria en La nit americana de François Truffaut. 

La trajectòria professional de Gil  (que va néixer a Sant Boi el mateix any que s’inaugurava el cine Guiu de la Seu, precisa) va començar a la ràdio, a Cadena 13: entre els espais que dirigia un de dedicat precisament a l’agricultura, Catalunya al camp. Eren els vuitanta. Després va fer el salt a TVE, com a guionista, i va treballar amb gent com Júlia Otero. Després d’un parèntesi fora de l’àmbit audiovisual, i ja amb la complicitat de González,  conquesa de naixement, van iniciar una productora. Dedicada especialment al món de la publicitat, van treballar arreu, de Romania a Grècia o el Marroc i les grans capitals del món. D’entre els treballs no publicitaris, en destaquen les dues temporades d’Órbita Laika, programa sobre ciència i tecnologia de La 2, que van dirigir. Això els va donar l’oportunitat de conèixer “gent al·lucinant” com Stephen Hawking o de tenir com a col·laborador Pedro Duque. I més endavant van estar al darrere del programa del tan popular Mago Pop per a Discovery Channel. 

Des que són a Estamariu han treballat per a la Fundació Fluidra, amb un documental sobre el projecte a Dakar per ensenyar els infants d’un barri molt desfavorit a nedar: l’únic lloc que tenen per jugar és la platja i no és infreqüent que s’ofeguin.  Per cert, també s’estrenarà a la Seu. 

rodatge
Seu
cast
Estamariu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte