Diari digital d'Andorra Bondia

Geishes i samurais ocupen el Museu del Tabac fins al juny


Escrit per: 
Anna Burgstaller


L’univers del Japó antic s’ha instal·lat al Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria a través d’una mostra protagonitzada per les figures i els conceptes de la geisha i el samurai.

L’exposició s’estructura en dues parts. D’una banda, el món femení, que il·lustra amb les geishes les joves cortesanes que encarnen els ideals de la bellesa i la sensualitat al Japó del segle XIX. En una altra planta de l’edifici del museu es pot veure l’altra part de l’exposició, dedicada als samurais. Amb el pas del temps el samurai va ser la imatge de l’heroi de la tradició guerrera japonesa, en una acció constant entre la història i la llegenda.
Tot això s’il·lustra a través dels gravats japonesos ukiyo, una art que interpreta l’amor i la guerra amb els seus grans protagonistes, el samurai i la geisha. Aquests gravats estan fets, tal com va explicar el comissari de l’exposició, Pietro Gobbi, amb la tècnica de la xilografia. A banda dels gravats, a la mostra també es pot veure quimonos. Una peça de vestir tan masculina com femenina que, tot i que és de concepció simple, és molt difícil de posar. Com a complement del quimono, i per a les dones, hi havia diferents agulles, passadors i pintes, ja que a diferència del món occidental al Japó les dones centraven l’elegància en el cabell.
Gobbi va explicar ahir a la premsa la importància de la figura de la geisha: ballarines o músiques que eren cridades per exhibir-se tant en palaus com en barques enmig del riu Sumida.  També va parlar de les oiran, enteses com a cortesanes d’alt rang amb moltíssima cultura. Els samurais, en canvi, tenien un rígid codi d’honor en què la regla més important era el compliment del deure amb el dàimio, el senyor feudal.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte