Diari digital d'Andorra Bondia
Claret ha sigut l’ànima de l’ONCA des dels inicis, i serà difícil imaginar la formació sense ell al capdavant.
Claret ha sigut l’ànima de l’ONCA des dels inicis, i serà difícil imaginar la formació sense ell al capdavant.

Gerard Claret: adeu a l’ONCA


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Fundació Crèdit Andorrà

El concert de Cap d’Any serà oficialment l’últim amb la formació, que ha dirigit des de la creació, el 1993.

Ho insinuava ahir en aquestes mateixes pàgines -“la meva relació amb l’ONCA s’acabarà aquest any”, deia- i avui ho confirma la Fundació ONCA: Gerard Claret (1951) deixa la formació que ell mateix va crear el 1993 i al capdavant de la qual ha estat com a concertino director des del primeríssim dia: quasi tres decennis que conclouran exactament l’1 de gener en el tradicional concert de Cap d’Any de l’Auditori, en què Claret actuarà com a concertino a les ordres del mestre català Francesc Prat. Si la situació sanitària ho permet, és clar.

Claret se’n va perquè es jubila i perquè, ho deia ahir referint-se al pas al costat que va fer ara fa dos anys al Yepes, “és llei de vida”. Però l’ONCA “serà sempre el meu projecte” i ni ell ni Areny descarten col·laboracions “puntuals” en endavant. Queda per escatir el futur a curt i mitjà termini de la formació, que no ha de diferir gaire, diu Areny, del funcionament que ha tingut els últims dos anys, amb un Claret cada vegada més apartat del focus i en què la direcció de l’orquestra ha anat recaient successivament en directors convidats, com ara Dani Espasa i Abel Tomàs. Claret també va cedir aleshores la direcció artística de la Fundació a Albert Gumí, així que l’1 de gener es tancarà definitivament una retirada que s’ha cuinat a foc lent, amb temps i sense sotracs ni convulsions.

El que queda per veure és com afectarà la situació sanitària a la temporada regular de l’ONCA, en el triple format de cambra, clàssic i Basic, i fites com el cicle del Petit Palau, el concert d’estiu i les cites habituals amb la Jonca pels concerts de Primavera, Santa Cecília i Meritxell: “La voluntat és que puguem aixecar aquesta temporada, però la Covid ens obliga a replantejar-nos cada dia cap on anem i ser molt permeables, adaptar-nos a una situació que evoluciona contínuament”.

En qualsevol cas, això serà ja al marge de Gerard Claret, que dos anys enrere, amb motiu de l’homenatge pel 50è aniversari de carrera musical que se li va tributar a la capital, apuntava com un dels moments culminants de la seva trajectòria al capdavant de l’ONCA la vetllada en què Sir Yehudi Menuhin va dirigir l’orquestra. Va ser el 8 d’ocubre del 1996, i en el marc del desaparegut festival Narciso Yepes, una altra de les grans aventures professionals de Claret.

Dels 27 anys amb l’ONCA convé destacar en un primeríssim lloc la creació el 2001 de la Jove Orquestra Nacional, que amb el temps s’ha acabat convertint en el que pretenia ser als inicis: el planter de la formació sènior. De fet, més de la meitat dels integrants actuals de l’ONCA hi van fer les primeres armes musicals. Una altra de les fites de la formació és el catàleg discogràfic, amb lloc principal per a les simfonies número 1 i 2 de Rendine, sota la batuta de Marzio Conti. Això va ser el 2008, just abans de la crisi que va acabar enterrant al calaix de les bones intencions l’òpera El somni de Carlemany, que el mateix Rendine va acabar entregant però que mai no es va estrenar. La crisi va forçar també la dràstica reconversió del 2013, que va afectar de ple la plantilla, fins aleshores en nòmina, en endavant, amb contracte per  bolo, però l’ONCA va sobreviure i en una de les iniciatives més felices d’aquests tres decennis es va treure el 2012 de la màniga el format Bàsic, que n’ha multiplicat exponencialment la presència i la visibilitat al país.

Pel que fa a Gerard Claret, el seu futur musical passa pel trio que el 2019 va estrenar amb els seus fills, Jordi i Sergi, i per l’orquestra Diletant de Catalunya, amb seu a Sant Cugat, que dona cabuda a músics aficionats i que insisteix en la faceta pedagògica que l’ha acompanyat dels inicis.Va ser un dels fundadors de l’Institut de Música de la capital el 1980, i del 2000 al 2005 va dirigir l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Andorra
Ordino
ONCA
Fundació ONCA
Gerard Claret
Teresa Areny

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte