Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de l’acte que es va fer el maig passat per anunciar l’acord sobre l’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror.
Un instant de l’acte que es va fer el maig passat per anunciar l’acord sobre l’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror.

Gili s’escuda en un informe jurídic per no aprovar l’ordinació del Madriu


Escrit per: 
M. Prat / FOTO: Agències

Un informe jurídic que conclou que l’ordinació reguladora de la vall del Madriu-Perafita-Claror dona més funcions a la comissió de gestió de les que li pertoquen. Aquest és l’as que es guardava a la màniga el Comú d’Escaldes-Engordany per justificar que sigui l’única de les quatre corporacions que encara no ha aprovat per Consell de Comú l’ordinació reguladora de la vall que es va donar a conèixer el maig passat.

Segons s'ha informat mitjançant un comunicat –malgrat que des del BonDia s’havia demanat de poder parlar amb la cònsol major, Rosa Gili, l’única resposta ha estat la nota de premsa– la cònsol ja havia manifestat temps enrere als altres membres de la comissió de gestió que el redactat de l’ordinació reguladora de la vall assolit entre els quatre comuns generava dubtes a la corporació escaldenca. És arran d’això que es va encarregar un informe jurídic sobre el text que, segons han indicat, s'ha lliurat avui i ha generat nous interrogants sobre la qüestió.

L’informe, sempre segons la corporació, ja que no s’ha fet públic el text, conclou que l’ordinació “dona més funcions a la comissió de gestió de la vall que les que li pertoquen”. Així, es recorda que segons el pla de gestió de la vall, la comissió és un òrgan executor d’actuacions en règim de cooperació i coordinació entre els comuns. En l’ordinació, però, “s’observa una extralimitació en relació amb l’exercici de competències en diferents àmbits”. És per aquest motiu que l’informe assenyala que caldria revisar el contingut per delimitar el rol de la comissió adaptant-lo a la Llei del patrimoni cultural, al decret de declaració de la vall patrimoni mundial com a bé immoble d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural, i al mateix pla de gestió, que és el text pel qual es va crear la comissió.

De fet, apunten, l’informe jurídic recorda que “la col·laboració i coordinació dels comuns en la gestió de la vall no suposa cap transferència ni abandó de propietat dels comuns cap al Govern ni dels comuns entre ells”, com tampoc suposa “renunciar a l’exercici de les competències comunals sobre el mateix territori”. En aquest sentit, remarca que el pla de gestió recull que cada Comú conserva les seves competències d’acord amb la Constitució i la Llei qualificada de les competències.

En qualsevol cas, s’ha volgut fer constar que el Comú d’Escaldes “no ha canviat en cap moment” els seus plantejaments, per la qual cosa el posicionament de la corporació en relació amb l’accés rodat a la vall “sempre ha estat i segueix sent la prohibició”.

Interrogant

El comunicat de la corporació, però, no dona resposta a un dels interrogants que es plantegen un cop s’ha sabut que l’equip de govern liderat per Rosa Gili bloqueja la situació: per quin motiu el Comú d’Escaldes va ser present a l’acte públic per anunciar l’acord sobre l’ordinació que es va fer el mes de maig passat, si l’equip de la majoria tenia dubtes sobre el document? El bloqueig engegat ha generat malestar amb els altres tres comuns implicats (Andorra la Vella, Encamp i Sant Julià de Lòria), i fins i tot hauria portat tensions internes en el si de la majoria comunal.

L’ordinació conjunta s’havia començat a treballar durant el mandat passat, i de fet, van ser els aleshores cònsols qui van deixar el text a punt perquè un cop agafessin el relleu els nous equips comunals la poguessin aprovar. Fonts de la comissió de gestió van admetre que Gili havia expressat alguns dubtes en accedir al càrrec, i és per aquest motiu que es va acordar donar un marge més ampli de temps perquè pogués fer noves aportacions. Unes esmenes que en bona part s’haurien acceptat i inclòs en un nou redactat que finalment hauria permès que la mandatària escaldenca decidís tirar endavant amb el text. Ara ningú entén la posició adoptada, si bé les sospites tornen a mirar cap als cortalans, que rebutjarien aspectes com ara la prohibició de l’accés rodat a la vall.

vall del Madriu
Rosa Gili
Comú d'Escaldes-Engordany
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic