Diari digital d'Andorra Bondia
Carmen Cervera i el fins ara director artístic del museu, en la inauguració d’‘Escenari’, la primera exposició del Valira, el març del 2017.
Carmen Cervera i el fins ara director artístic del museu, en la inauguració d’‘Escenari’, la primera exposició del Valira, el març del 2017.
Teresa Areny compaginarà la feina com a cap de projectes del Thyssen amb la de cap de producció a la Fundació ONCA.
Teresa Areny compaginarà la feina com a cap de projectes del Thyssen amb la de cap de producció a la Fundació ONCA.

Guillermo Cervera: “El compromís de la col·lecció Thyssen amb el museu és total”


Escrit per: 
A. L. / Foto: BonDia / D. Areny

Teresa Areny substitueix com a cap de projectes el fins ara director artístic del Carmen Thyssen Andorra.

“No hi ha cap altre canvi en perspectiva i el compromís amb el museu per part de la col·lecció Carmen Thyssen seguirà sent total.” Amb aquestes paraules  assegurava ahir la continuïtat de la pinacoteca el ja ex-director artístic del Museu Carmen Thyssen Andorra. Guillermo Cervera va deixar oficialment el càrrec el 15 d’octubre, el mateix dia que el patronat de la fundació Museand, que gestiona el Thyssen, va aprovar el nomenament de la seva substituta, Teresa Areny.

No és ben bé un canvi de peces, perquè Areny s’hi incorpora com a cap de projectes i Cervera seguirà comissariant com a mínim les dues pròximes exposicions, les del 2021 i el 2022. Areny, de la seva banda, hi aportarà el perfil de gestora cultural que ha desenvolupat al llarg de quasi tres decennis, primer al Centre Cultural Lauredià i des de fa tretze anys a la Fundació ONCA, on continuarà com a cap de producció. La proposta, diu Areny, li va fer directament la família Thyssen i el patronat l’ha aprovat en la reunió d’aquesta setmana: “No hi haurà canvis en la línia del Thyssen perquè el discurs artístic el continuarà dissenyant ell. La meva funció serà similar a la que tinc a l’ONCA: dinamitzar, crear, proposar, unir...” Amb el salt d’Areny al museu culmina de forma quasi natural l’aproximació de les tres fundacions en què participa el ministeri de Cultura, Escena Nacional, ONCA i Museand. Totes tres compartien ja gerent, en la persona de Pep Farràs, i les dues últimes compartiran en endavant cap de projectes (o de producció).

Això, pel que fa al futur immediat. Pel que fa a Cervera, el sorprenent pas enrere d’un equipament en què va participar “des del minut zero” –és a dir, des que a l’abril del 2014 va saltar la notícia que la baronessa Thyssen buscava un espai per exposar al país part de la seva col·lecció– s’explica perquè la baronessa li havia demanat que consagrés més temps a la gestió de la col·lecció privada –ell ja n’és el conservador general– i aquest plus de dedicació era impossible de compaginar, diu, “amb la gestió diària del museu”. “El que no em semblava correcte era seguir en nòmina del Thyssen, però no poder-ne seguir el dia a dia”.

La solució salomònica ha sigut, ja es veu, renunciar a la direcció artística però accedir en canvi al patronat de la fundació, càrrec no remunerat i que ja exerceix, per exemple, als museus Carmen Thyssen de Sant Feliu i Màlaga. “Continuaré implicat directíssimament en tots els projectes artístics del museu, però amb la  tranquil·litat que fem les coses bé”.

Guillermo Cervera desvinculava ahir la nova situació al Carmen Thyssen Andorra de la negociació en curs entre Carmen Cervera i el govern espanyol per renovar el lloguer de les 425 peces de la col·leccció privada que va expirar el 30 de setembre, amb peces de caça major com el Mata Mua de Gauguin. Les dues parts es van donar com a nou termini el 31 de desembre. Pel que fa al Thyssen Andorra, el museu va obrir el març del 2017 amb Escenaris: de Monet a Estes, de Trouville a Nova York, a la qual van seguir les exposicions Allées et venues (2018), Femina, Feminae (2019) i Influencers: de Van Goyen al pop art, que es pot visitar fins al gener.

Andorra
escaldes
Valira
Thyssen
Guillermo Cervera
Teresa Areny
Carmen Cervera
Influencers
ONCA
ENA
Museand
Comentaris: 1

Comentaris

Un gran profesional amante de su trabajo y mejor persona , suerte

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic