Diari digital d'Andorra Bondia
Compravenda del 815, procedent de Codinet i el document més antic de Catalunya.
Compravenda del 815, procedent de Codinet i el document més antic de Catalunya.

Honest, el primer escribà


Escrit per: 
A. L. / Foto: Arxiu Capitular d'Urgell

Es publica un diploma del 815 conservat a l’arxiu capitular de la catedral d'Urgell, el document més antic de Catalunya.

Es deia Honestus, era prevere i es veu que el 15 d’octubre del 815 –fa 1.203 anys, quasi res– va ser l’encarregat de redactar un document aparentment anodí però singularíssim, de seguida ho veuran: un tal Sintefredo li pagava 10 sous al clerge Brunnus per una casa i uns camps ubicats a Codinet. Un preu més que raonable, perquè a l’època es veu que amb un sol sou es podia adquirir un porc (!).

Si en parlem avui i aquí és perquè aquest diploma, procedent del desaparegut monestir de Codinet i que s’ha conservat a l’arxiu capitular d’Urgell, és el document original més antic que es conserva a Catalunya, i forma part del centenar de diplomes inclosos als volums 112 i 113 de les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae, sensacional projecte iniciat el 1954 amb l’objectiu de publicar a mida natural els documents originals anteriors al segle X, amb la transcripció, la datació, el resum del contingut i les variants que s’han publicat de cada document, amb l’alta pretensió d’oferir una versió definitiva del text.

Doncs ara els ha tocat el torn als diplomes catalans, i l’encarregat de l’edició ha sigut el paleògraf Jesús Alturo, a qui probablement recordaran perquè ara fa un mes va traçar la semblança biogràfica i professional del pare Cebrià en la clausura de l’Any Baraut. Naturalment, havia sigut el pare Cebrià el primer a publicar el diploma de Codinet, però ell el va atribuir al perevere Benedictus. Alturo proposa un altre nom per al copista, el primer escribà de qui tenim constància al que després es convertirà en Catalunya: “No en sabem res més que el nom. No torna a aparèxier en la documentació, però podem sostenir que era un excel·lent escriba perquè dominava l’escriptura visigòtica cursiva, que no era gens fàcil”, en diu.

Atenció, perquè estem parlant d’un document escrit en llatí: falten encara un parell de segles perquè escribes i copistes s’arrenquin a escriure en un català incipient. El títol de diploma català més antic se’l podrien pispar, especula Alturo, cinc palimpsestos –textos escrits sobre un suport reutilitzat– datats probablement al segle VII, procedents de Tortosa i conservats a l’Arxiu Històric Nacional de Madrid: “Pèro no és una certesa sinó una possibilitat. En canvi, el diploma de Codinet és indiscutiblement del 815!.

Val a dir que del centenar de documents de les Chartae, més de la meitat procedeixen de l’arxiu capitular d'Urgell, una mina. També hi ha un privilegi del 848 atorgat pel comte de Frèdol al monestr de Lavaix i transcrit pel canceller Langobard. A l’últim decenni del segle IX, continua Alturo, ens trobem les figures de Centoli i Baldric, preveres urgellencs, “bons cal·lígrafs, superiors fins i tot a Honest, i grans coneixedors de la llengua llatina”.

Al patracol hi falta, com hauran intuït perquè no n'hem parlat, l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, suposadament datat el 819. Per la raó òbvia que no es tracta d’un document original. De fet, i segons l’opinió majoritària dels historiadors, no es tracta ni tan sols d’una còpia sinó d’una mistificació amb tots els ets i uts. Carles Gascón i Oliver Vergés apunten directament el bisbe Ermengol com el perpetrador de la falsificació, i proposen fins i tot data: entre el 1016 i el 1024. De tot plegat en té naturalment opinió madurada Alturo, que de moment es reserva i que –avança– en un futur “no llunyà” veurà la llum.

Andorra
la Seu
Urgell
paleografia
Alturo
pare Cebrià
Baraut
acta de consagracio
Codinet

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte