Diari digital d'Andorra Bondia
L’antropòloga Isabel de la Parte, primera per l’esquerra, l’estiu del 2018 en una visita d’obres al Rosaleda.
L’antropòloga Isabel de la Parte, primera per l’esquerra, l’estiu del 2018 en una visita d’obres al Rosaleda.
Cinta Pujal, fins ara conservadora dels fons audiovisual de l’Arxiu Nacional, serà la cap de la nova àrea de Patrimoni.
Cinta Pujal, fins ara conservadora dels fons audiovisual de l’Arxiu Nacional, serà la cap de la nova àrea de Patrimoni.
Ruth Casabella, encara directora del CAEE escaldenc, substituirà Marta Planas com a cap de Museus i monuments.
Ruth Casabella, encara directora del CAEE escaldenc, substituirà Marta Planas com a cap de Museus i monuments.

Isabel de la Parte i Cinta Pujal lideraran la nova etapa a Patrimoni


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana / SFGA / Agències

Ruth Casabella dirigirà Museus, i tant Xavier Llovera com Berna Garrallà continuaran vinculats al ministeri.

La nova etapa al departament de Patrimoni, una de les tres potes en què orgànicament es divideix el ministeri de Cultura, arrencarà oficialment avui amb el nomenament al consell de ministres de l’antropòloga Isabel de la Parte com a directora del departament en substitució de Xavier Llovera. El fins ara director, que ocupava des de l’estiu del 2019 i que conclou  aquest setembre  i per prejubilació la seva llarguíssima etapa al ministeri (s’hi va incorporar a principis dels anys 80) seguirà vinculat a Patrimoni en qualitat de relació especial i assumirà la coordinació de projectes puntuals com ara tot el vinculat amb la pedra seca i l’elaboració de l’anomenat “relat nacional”, la llavor conceptual del futur Museu Nacional.

De fet, De la Parte exercia des del 2019 funcions com a cap de l’àrea de Béns immobles, precisament la plaça que Llovera va recuperar quan es va reincorporar fa dos anys al ministeri després d’un parèntesi de deu anys al capdavant del Museu d’Arqueologia de Catalunya i de l’Agència Catalana del Patrimoni. De la Parte, de la seva banda, deixa provisionalment el càrrec de cap de l’arxiu d’etnografia, que en realitat estava vacant des de feia dos anys i que sembla que el ministeri està decidit ara a proveir.

En qualsevol cas es tracta, per dir-ho així, d’un canvi de cromos, De la Parte per Llovera, que no afectarà l’organigrama del departament més enllà del diferent tarannà i visió que pugui aportar la nova directora. En canvi, sí que comportarà un canvi conceptual considerable la concentració  en una sola àrea de Béns mobles i béns immobles, dues de les quatre àrees que fins ara penjaven de Patrimoni.

En aquest cas, i fruit probablement que hagin quedat vacants a la vegada les dues places de cap d’àrea (Berna Garrallà, històrica cap de Béns mobles, es va prejubilar al juliol, i De la Parte fa, com s’ha vist, el salt a la direcció del departament) la ministra Sílvia Riva ha optat per crear una nova macroàrea de Patrimoni que dirigirà Cinta Pujal, fins ara conservadora dels fons audiovisuals de l’Arxiu Nacional.

De nou aquí es dona el cas que Garrallà es prejubila voluntàriament però no es desvincula del tot del departament, i seguirà col·laborant en alguns dels projectes estratègics del ministeri, des de la candidatura transnacional a la Unesco fins a la gestió i protecció del nou conjunt de gravats rupestres localitzats a l’abril sobre el santuari de Meritxell. I també de nou tapar el forat que deixa Garrallà a Patrimoni li traspassa el problema a l’Arxiu Nacional, que no només haurà de buscar-li substitut a De la Parte, sinó també a Pujal. Val a dir que De la Parte serà nomenada oficialment avui, mentre que el nomenament de Pujal encara es farà esperar uns dies, tot i que començarà immediatament a familiaritzar-se amb el càrrec.

L’altra pota que la ministra Riva havia de resoldre de forma urgent és l’excedència que la cap de l’àrea, Marta Planas, agafa a finals de mes. En aquest cas, l’elegida ha sigut la historiadora Ruth Casabella, que haurà de demanar una comissió de serveis per deixar la plaça de directora del CAEE mentre exerceixi al ministeri i no es tregui la plaça a concurs. De nou aquí la patata li cau de rebot al Comú escaldenc, que haurà de buscar-li substitut a Casabella. I el ball de cadires a Patrimoni es completa amb la provisió de la plaça de tècnic d’inventari que va quedar vacant al novembre amb la prejubilació d’un altre històric de la casa, l’historiador David Mas. El substituirà a finals de mes el també historiador Max Vela, fins ara a Funció Pública.

Andorra
Encamp
Rosaleda
Cultura
Isabel de la Parte
Cinta Pujal
Xavier Llovera
Casabella
Marta Planas
Riva
ministeri
Patrimoni
organigrama
David Mas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte