Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Dia internacional dels Arxius, Joan Soler, Arxiu Nacional, Susanna Vela
Andorra, Dia internacional dels Arxius, Joan Soler, Arxiu Nacional, Susanna Vela

Joan Soler: “O els arxius sortim al carrer, o morirem”


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

Mals temps per a arxius i arxivers. Ho recorda de tant en tant Susanna Vela –fa cinc anys que l’Arxiu Nacional no pot ingressar documents per pura falta d’espai: les instal·lacions de Prada Casadet disposen de 400 metres quadrats, quan en caldria 6.000, diu– i ho saben també Runer avall: l’Arxiu Nacional de Catalunya està avui exactament com fa deu anys. No s’hi ha invertit un sol euro per ampliar els dipòsits, i el perill de col·lapse és imminent.

Ho recordava ahir Joan Soler, el president dels arxivers catalans, amb motiu del Dia internacional dels arxius. Però sense fustigar-se ni abandonar-se a les llàgrimes. Soler té clar que cal un canvi de paradigma perquè aquests equipaments entrin d’una vegada en el segle XXI. Un canvi que han d’assumir primer de tot els mateixos arxivers: “Fins ara ens havíem concentrat a conservar, a emmagatzemar documents; el que cal ara és dotar-los d’una funció social: difonent-los, contextualitzant-los i posant-los en relleu. Reutilitzant la informació, que torni a circular.”

Sembla fàcil, però ¿com posar fil a l’agulla? Doncs amb qualsevol estratègia que permeti treure al carrer el contingut de l’arxiu: exposicions, visites teatralitzades, documentals... Soler ho té clar: “Si no sortim al carrer, morirem.” Però no perquè sí, sinó precisament per retornar a la documentació un ús social. Però això requereix, diu, una certa flexibilitat per part dels professionals del ram: “Recordar el passat està bé, i agrada; però sobretot ens hem d’abocar en el present, programar activitats vinculades a l’actualitat encara que això comporti deixar de banda els documents que creiem que són més importants del fons, i airejar els que ens semblen més... banals: doncs fem-ho.”

El problema, és clar, és que fins i tot quan hi poses aquesta bona voluntat i aquest entusiasme cal pressupost, el taló d’Aquil·les de tot el que faci ferum de cultura. I no cal anar gaire lluny: fa un decenni, com a mínim, que l’Arxiu Nacional no sap el que és un catàleg en paper, o una exposició física. Així que cal també un canvi de mentalitat en els que manen, que han d’entendre –diu– que els arxius són una qüestió “prioritària” perquè totes les administracions generen contínuament documentació que s’ha de conservar. Una necessitat que serà encara més peremptòria quan culmini el transvasament al format digital, amb uns requisits diferents que exigiran el reciclatge dels professionals: els polítics han d’entendre –sosté Soler– que es tracta d’una aposta “estratègica, i ja sé que això va contra la seva naturalesa”, i que a la vegada cal canviar aquest vincle que encara avui persisteix amb el ministeri, la conselleria o la regidoria de Cultura per un model més transversal: “Els arxius afecten tota l’administració, de forma similar a la dels serveis jurídics, el departament de recursos humans o el de riscos laborals.”

Així que el dilema és clar: el carrer o la mort. I com que és realista i no acaba de veure clar que els polítics vegin la llum, Soler aposta per implicar la societat civil en aquesta lluita per la supervivència: “Hem de buscar sinergies i complicitats en entitats i associacions. No tenim altre remei que sortir al carrer i buscar la visibilitat: perquè ens hi juguem la vida i perquè tot arxiu té una funció social que va molt més enllà de la pura conservació dels documents.”

Arxiu Nacional: 437 usuaris el 2015

Diu Soler que la crisi econòmica ha tingut un efecte paradoxal als arxius catalans: ha pujat el nombre d’usuaris no acadèmics, que participen en activitats menys formals i més diguem-ne lúdiques. Al Nacional les coses no han anat ben bé així: el 2015 hi van desfilar 437 usuaris, un centenar menys que l’any anterior. Això sí: acostumen a repetir, perquè d’usuaris diferents se’n va registrar 243. Segons les dades de l’Arxiu, hi predomina la recerca històrica –genealogia, ramaderia, demografia– amb especial atenció als fons procedents de l’administració local i eclesiàstica. La pàgina web de l’Arxiu, rellançada amb el debut a les xarxes socials, va registrar el 2015 prop de 34.000 visites. Amb l’Arxiu en Línia seran unes quantes més, aquest 2016.

Andorra
Dia internacional dels arxius
Joan Soler
Arxiu Nacional
Susanna Vela

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte