Diari digital d'Andorra Bondia

La Biblioteca Comunal de Sant Julià rep més de 6.200 usuaris en set mesos


Escrit per: 
A. B.


Més de 6.200 persones han passat per la Biblioteca Comunal Universitària de Sant Julià de Lòria al llarg dels set primers mesos d’aquest any.

Les xifres més altes es concentren sobretot en el públic infantil (engloba també el juvenil) en horari de tarda, quan tots els mesos s’han superat els 340 usuaris. De fet, en el primer semestre a la tarda també és quan més ha freqüentat el centre el públic adult, amb més de tres-cents usuaris gairebé tots els mesos compresos entre gener i juliol.
Segons les dades facilitades per la biblioteca universitària,  el mes que ha registrat un nombre més elevat d’usuaris ha estat el mes de març a la tarda, quan van passar 489 infants pel centre,i el públic adult hi va anar el mes de maig a la tarda, en què hi va haver 396 visites.
Pel que fa al nombre de préstecs entre els mesos de gener i juliol, les xifres també es compten per milers. I és que el total de préstecs supera els 2.000. Concretament se n’han registrat 2.461. Cal destacar que cada mes s’ha superat els 300 préstecs i el febrer va batre el rècord amb 429 serveis fets.
La biblioteca laurediana assenyala alguns títols que configuren la llista dels documents més prestats al llarg d’aquest any. La novel·la El tiempo entre costuras, de María Dueñas, figura al capdavant de la llista, ja que aquest any ha estat prestada deu vegades. La segueixen títols com La senda oscura, d’Assa Larsson, que s’ha prestat fins a set cops. El best-seller La caída de los gigantes, de Ken Follett, i  Els secrets del Pare Noel, han estat alguns dels altres títols més sol·licitats pels usuaris. Tot i que han estat menys demanats que els anteriors, també han tingut força èxit altres títols com Si tu em dius vine ho deixo tot… però digue’m vine, d’Albert Espinosa,  i Un cor ple d’estrelles, d’Àlex Rovira i Francesc Miralles.
Continuant amb els documents prestats, el castellà és la llengua que concentra el nombre més elevat de préstecs. I és que des del mes de gener fins ara dels més de 2.000 documents prestats 879 són en llengua castellana. El català segueix l’ordre de preferències, ja que la biblioteca ha deixat 728 llibres en aquesta llengua. Un total de 470 són els documents prestats en francès i, a l’últim, només 15  són en anglès.

ALTRES BIBLIOTEQUES COMUNALS
Pel que fa a altres biblioteques comunals (la majoria fan el balanç a finals d’any), la de Canillo ha sumat 2.592 usuaris entre els mesos de gener i juny. Segons dades facilitades pel centre canillenc, la majoria de gent són persones adultes, amb 1.299 usuaris. El públic adult està seguit del juvenil, amb 954 usuaris. A l’últim, el públic infantil ha registrat 339 visites en aquests sis mesos.
Al llarg del primer semestre de l’any,la biblioteca de Canillo ha fet 631 préstecs. Entre aquests i, a diferència de la biblioteca laurediana, la llengua catalana figura com la més escollida, amb 263 documents, seguida de la francesa, amb 219, i la castellana, amb 148. Només un títol prestat era en anglès.
 Els qui més utilitzen aquest servei de la biblioteca de Canillo són els adults, seguits dels joves i dels infants. L’ús d’internet és una altra de les dades que ha comptabilitzat el centre. Durant els sis primers mesos de l’any s’han registrat 793 connexions a la xarxa.
Pel que fa a la Biblioteca Comunal d’Escaldes-Engordany, el nombre d’usuaris al llarg del primer semestre ha superat els 4.400 (2.406 infants i 2.013 adults), una xifra que, respecte al 2010, plasma un augment a l’espai d’adults i una lleugera disminució a la zona infantil.
Pel que fa als préstecs i el nombre d’inscripcions, tant l’espai d’adults com l’infantil han registrat la mateixa tendència a l’alça que es va donar en el mateix període de l’any passat. El castellà és la llengua més escollida entre els lectors adults, seguida del francès i el català. Aquesta última, en canvi, és la capdavantera entre les preferències dels lectors infantils. Una dada que s’explica perquè el març de l’any passat la biblioteca va començar una campanya amb la qual els llibres que es prestaven a la sala infantil només eren en català si no eren llibres de lectura obligatòria a les escoles.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic