Diari digital d'Andorra Bondia

La biblioteca d’Encamp digitalitza íntegrament un llibre de l’any 1696


Escrit per: 
Redacció


La Biblioteca Comunal d’Encamp treballa per digitalitzar tot el fons local de la parròquia. Des de fa diverses setmanes es pot consultar al bloc de la biblioteca fins a 60 publicacions històriques, literàries, religioses, naturals i jurídiques.

L’exposició mostra cada un dels llibres amb la seva coberta i un breu comentari sobre la publicació. A hores d’ara, però, ja s’ha digitalitzat el primer llibre del fons local de manera íntegra i es pot consultar al bloc de la biblioteca: http://bibliotecaencamp.wordpress.com.
El llibre digitalitzat és la Consueta d’Encamp, l’original del qual data del 1696, i consisteix en la descripció en llengua catalana de la litúrgia de les diferents celebracions eclesiàstiques que tenien lloc a Encamp a finals del segle XVII. Aquestes celebracions van ordenades cronològicament a mesura que se celebraven al llarg de l’any, començant per Nadal. El manuscrit original, de 31 pàgines, estava escrit en els fulls finals del llibre de baptismes d’Encamp del 1696 i el seu autor, Ignasi Coromines, havia pres possessió el 1695 de la rectoria de la parròquia.
El document digitalitzat és una reproducció fidel de l’original publicat pel Comú d’Encamp el 1996 en el seu 300è aniversari. Així doncs, conté la introducció de Francesc Rodríguez Rossa i la còpia manuscrita del text, així com la transcripció a la grafia actual entenedora per a tothom.
En el llibre s’hi pot trobar informació sobre les aportacions en espècies al sosteniment de la parròquia, precisions sobre la importància relativa de les diferents viles que formaven Encamp i sobre la relació dels seus habitants amb la rectoria. També s’hi pot observar informació de l’organització del clergat a la parròquia, la situació de les creus de terme, altres actes i celebracions civils coetanis a les celebracions religioses, i detalls de l’assistència als oficis segons les hores i també si els assistents eren homes o dones, etcètera.
El Comú assenyala que un valor afegit que dóna la digitalització és la possibilitat, gràcies al format PDF, de fer cerques per paraules dins el document. Per això, des de la corporació destaquen que aquest és el primer pas per digitalitzar tot el fons de la biblioteca amb la voluntat d’aproximar la cultura del país a tota la població.
L’empresa que s’ha encarregat de digitalitzar aquest primer llibre és Tecnodoc, amb seu a Barcelona.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic