Diari digital d'Andorra Bondia

La capital celebra un Sant Jordi amb molta diversitat de títols i sense una afluència massiva


Escrit per: 
Agències / Foto: D. P.

Com cada any, la plaça del Poble d'Andorra la Vella s'ha omplert de parades de llibres i roses, i de ciutadans que han volgut complir amb la tradició de regalar-los.

La jornada ha estat amenitzada per la lectura en veu alta de la novel·la d'Antoni Morell, Set lletanies de mort, els gegants posant per al cartell de la Festa Major, i per diversos autors que han estat signant els seus exemplars. Tampoc han faltat a la cita les autoritats polítiques tant comunals com del Govern, però en general, l'afluència de gent ha estat menor que la d'altres anys. Els llibreters han coincidit a assenyalar que no hi ha hagut cap títol que hagi sobresortit com en d'altres ocasions, i que el que més s'ha venut han estat els llibres mediàtics i de temàtica futbolítstica, la novel·la històrica i la novel·la negra.
En general, els llibreters han comentat que les vendes són similars a les de l'any passat, tot i que alguns estan notant que la crisi encara fa que 'no hi hagi gaire alegria monetària'. L'oferta de títols, que oscil·len entre els 10 i els 30 euros, és diversa i no sobresurt cap autor en especial. Segons els paradistes, tenen molta sortida els llibres mediàtics (Cràkovia, Buenafuente, Xavier Sala i Martin, Pilar Rahola, etc.) i els de temàtica futbolística, sobretot relacionats amb el Barça. També tenen molta demanda el Premi Sant Jordi i el Premi Ramon Llull d'enguany, Se sabrà tot, de Xavier Bosch i Tenim un nom de Vicenç Villatoro. D'altra banda, la novel·la negra i la novel·la històrica segueixen sent les temàtiques amb més èxit, amb autors com Julia Navarro, Matilde Asensi, Mathias Malzieu, Andrés Vidal, o Asa Larsson. Pel que fa a la literatura del país, destaca l'èxit d'Albert Salvadó, Sergi Mas, Joan Jané, i el recull d'articles Foc Creuat. Del total de 39 parades, les que ofereixen roses també s'han mostrat satisfets amb el nombre de vendes, similar a l'any passat, i en general, la clàssica rosa vermella s'ha pogut obtenir per quatre euros.
Al mercat no han faltat les típiques parades escolars. Des d'Ordino, la Mariona Bessa, de l'Escola de Segona Ensenyança, ha explicat que la seva parada consistia en venda de llibres que els alumnes han portat de casa seva. Són exemplars de segona mà, que han venut a preus d'entre 1 i 10 euros. La temàtica que predomina en aquesta parada és la ciència ficció i la fantasia. Com és costum a l'escola també han venut roses, amb més èxit que els llibres. De fet, al migdia ja les havien venut totes.

De l'escola de Segona Ensenyança de Santa Coloma, l'Andrea Canturri ha explicat que a la seva parada anava molt més enllà dels llibres i de les roses, ja que també hi ha cd i videojocs. 'La gent compra molt i se solidaritza amb nosaltres', ha dit Canturri, que tot i que li agrada molt la literatura, ha reconegut que 'és més de ciències'. En aquest cas, el destí del viatge de fi de curs encara no està decidit.
Per als col·leccionistes també hi ha una parada. Es tracta de la llibreria Jaume Caballé. La copropietària de la llibreria, Francesca Playan, ha explicat que allà tenen llibres antics d'Andorra i sobre muntanyisme. 'Són obres destinades a col·leccionistes, no és un llibre que marxi normal' ha reconegut Playan. Entre els llibres més buscats, els de les llegendes d'Andorra, 'perquè és curiós'. 'L'any passat teníem dos exemplars, i hi van haver baralles per aconseguir-los', diu la copropietària de la botiga. Dels més antics que conserven n'hi ha un que data de 1894. Es tracta de la Guia itinerària de les regions del Llussanès,  Pyrineus, Cerdanya, Serras del Cadí i Andorra, del soci del Centre Excursionista de Catalunya, Arthur Osona.
La cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, han estat els encarregats d'inaugurar la fira. Ferrer, que aquest divendres compleix cinquanta anys, ha reconegut que li havien regalat molts llibres durant aquests dies, i que com que és el seu aniversari, 'sempre ho ha celebrat'. Però el llibre que portava a la mà, i que li acabava de donar un llibreter, era el Nou Testament. 'Un lectura que tenia moltes ganes de fer perquè mai havia tingut l'oportunitat de fer-la i que estic segura que serà enriquidora'. La cònsol, però, ha reconegut que es comprarà algun llibre que tingui a veure amb la situació econòmica mundial actual.
Bartumeu ha dit que no sabria com titularia un llibre que recollís les experiències d'aquest últim any, però que el resumiria amb la famosa frase: 'arribar d'hora i plegar tard'. Bartumeu ha destacat la presència de l'Escola Especialitzada de Nostra Senyora de Meritxell, 'que dóna vida de cultura i d'integració social, més enllà de l'activitat política de cada dia'.
De la seva banda, el director de Cultura d'Andorra la Vella, l'escriptor Albert Villaró, ha avançat que a finals d'estiu presentarà el seu nou llibre La primera pràctica. La publicació gira entorn de la temàtica de la creació i la vida. Villaró ha explicat que no ha sortit per Sant Jordi, perquè és un llibre que tindrà més èxit i funcionarà millor fora d'aquestes dates. A més, l'escriptor ha reconegut que la festa del llibre i de la rosa, 's'ha mercantilitzat'. També ha donat el seu punt de vista pel que fa als llibres electrònics: 'no arribaran a substituir els llibre de paper', tot i que 'hem de reconèixer els seus avantatges', ha dit Villaró.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte