Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Institut de Música, Petits Cantors, conservatori, Metayer, Enseñat, Ensenyat, Marsol, Pons
Andorra, Institut de Música, Petits Cantors, conservatori, Metayer, Enseñat, Ensenyat, Marsol, Pons

La capital fitxa els Petits Cantors


Escrit per: 
Redacció / Els cònsols de la capital, Marc Pons i Conxita Marsol, amb el president i la directora dels Cantors, Carles Enseñat i Catherine Metayer (Foto: Agències).

La formació s’integra en l’Institut de Música, que ja oferirà aquest curs classes de cant líric i coral.

¿Se'n recorden, de la crisi del Cor Nacional, que es va convertir en un dels maldecaps del breu mandat de Bartumeu i que va canibalitzar les energies de l’aleshores ministra de Cultura, Susanna Vela? Un dels retrets que es va haver de sentir Catherine Metayer –i amb certa raó, tot sigui dit– és que els membres del cor no rebien cap mena de formació de solfeig. Que tocaven d’oïda, vaja. Metayer ho justificava perquè al cor segueix el mètode anglès, per intervals i sense dir la nota. Així és com funcionava fins aquest curs. En endavant, i gràcies al conveni firmat ahir entre els Petits Cantors i el Comú de la capital, la formació s’integrarà a l’estructura formativa de l’Institut de Música.

La primera conseqüència és que els cantors que ho desitgin rebran classes de solfeig com qui diu al costat de casa, perquè en virtut del mateix conveni els Petits Cantors traslladaran a La Llacuna –dues sales que els cedeix el mateix Institut– la seu que fins ara tenien en un despatx del Fener. És clar que la formació de Metayer hi surt guanyant, perquè, com deia ahir la directora, els cantors no només podran estudiar solfeig sinó que quan els arribi l’edat fatídica del canvi de veu –i l’adeu al cor– els nois podran estudiar els instruments que s’imparteixen a La Llacuna. A més, formar part de l’Institut els facilitarà previsiblement les coses a l’hora de reclutar nous efectius.

Però si això ha de ser un win-win, com insistien ahir tant Metayer com el president del Cor, Carles Enseñat, i la cònsol, Conxita Marsol, què en treu, l’Institut? Doncs ampliar l’oferta formativa amb classes de cant líric i coral, una especialitat fins ara negligida però que arrencarà aquest mateix curs i que impartirà la mateixa Metayer. Ara només faltarà que faci el pas definitiu i homologui els plans d’estudi de manera que els estudiants que surtin de La Llacuna ho facin amb un títol oficial sota el braç que els obri les portes dels estudis superiors. Això és avui impossible perquè el pla d’estudis de l’Institut no té reconeixement internacional i a l’hora de la veritat es dona el cas que recordava ahir el mateix Enseñat: “Ens trobem nois que intenten ingressar als conservatoris de París, Tolosa o Barcelona i que tot i tenir el nivell han de començar de zero perquè no tenen la titulació adequada. El resultat és que perden tot un any.”

Marsol, enduta potser pel seu optimisme congènit, va vaticinar que el curs que ve es podria produir el miracle que l’Institut es convertís en conservatori nacional amb tots els ets i uts. Diu que l’any passat es van reunir amb el ministre d’Educació, Èric Jover, i que “s’hi està treballant”. El cert és que es tracta d’una aspiració tan antiga que ja la podríem considerar venerable, i que com a mínim des del 2014 el Govern demòcrata té sobre la taula. Però si ho diu Marsol tornarem a creure que aquesta vegada, sí.

Andorra
Institut de música
Petits Cantors
conservatori
Metayer
Enseñat
Ensenyat
marsol
Pons

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte