Diari digital d'Andorra Bondia

La comissió d’expropiació estableix en 6,3 milions el valor de l’hotel Rosaleda


Escrit per: 
Redacció


La comissió d’expropiació, presidida pel batlle David Moynat,  ha determinat que els diners que s’han de pagar als propietaris de l’hotel Rosaleda per l’expropiació dels béns és de 6.338.068 euros. Així ho va publicar ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), en què consta els aspectes que ha tingut en compte la comissió per fixar aquesta indemnització.

En aquest sentit, cal destacar que d’aquesta quantitat fixada, 8.157 euros anirien a parar a Maria Moles Pasques, propietària de la parcel·la 1 a 2. La resta dels diners s’haurien de repartir entre la societat mercantil andorrana per accions P3 SA com a titular del domini útil del monument hotel Rosaleda i de les parcel·les 1 a 1 i 1 a 3, i també com a societat autoritzada a precari per la propietària Maria Moles Pasques, i Antoni Picart Sánchez com a titular del domini directe del monument hotel Rosaleda i de les parcel·les 1 a 1 i 1 a 3.
No obstant, i com a conseqüència dels litigis entre Picart i la societat P3 SA, la comissió d’expropiació no ha establert el repartiment dels 6.329.910 euros que els corresponen com a propietaris del domini directe i el domini útil. En aquest sentit, recorden que hi ha un plet civil en marxa per les controvèrsies entre les dues parts.
Un cop feta pública la resolució de la comissió d’expropiació, ara s’obre un termini de tretze dies hàbils perquè les parts, en cas que ho considerin oportú, puguin presentar al·legacions a aquesta decisió. En el supòsit que cap dels implicats arribés a presentar recurs, la resolució esdevindria ferma i l’executiu hauria de presentar un nou crèdit extraordinari per valor de 6,3 milions d’euros per donar-hi compliment, segons va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu.
Precisament, Bartumeu, que va recordar que l’executiu ja va presentar un crèdit extraordinari per fer front a reparacions urgents que necessita l’edifici arran de les filtracions d’aigua detectades, va afirmar, parlant a títol personal, que no hi ha la possibilitat d’apel·lació i, en el cas que es fes un recurs, va prosseguir, “no podria prosperar”.
Tal com s’exposa en la resolució feta pública ahir a través del butlletí, aquesta expropiació “té per objecte la preservació” d’un bé d’interès cultural (BIC) i recorden que la valoració d’un BIC “té a veure amb criteris històrics, artístics, constructius i fins i tot emotius, però en cap cas econòmics”. A més a més, recorda que la preservació d’aquest bé representa un cost molt elevat, tal com constaten els informes fets, ja que se n’haurà d’assegurar la solidesa perquè ara com ara està en un estat “de ruïna administrativa”, és a dir, que la rehabilitació supera el 50% del valor actual de l’edifici sense comptar el valor del terreny, i en ruïna urbanística, és a dir, que és necessària la realització d’obres que no poden ser autoritzades ja que l’edifici s’ha declarat “fora d’ordenació”.
També es manifesta que aquest hotel no ha rebut al llarg dels anys “altres atencions de cara a la conservació” que les que han estat fixades des de l’executiu i recorden que aquest estat de deteriorament  constitueix “un mancament del deure de conservació imputable a la propietat” . De fet, aquestes són les consideracions que ha tingut en compte la comissió, entre d’altres, per determinar el preu final de l’expropiació, que de fet dista molt del que va determinar una de les parts, Antoni Picart, a través d’un informe que va encarregar a uns experts. En aquest sentit, cal destacar que segons els càlculs del privat el Govern hauria de pagar per l’expropiació d’aquest bé un total de 22.359.974 euros.
Malgrat les dificultats constades per determinar una quantia sobre aquest bé, la comissió ha fet una hipòtesi de càlcul per poder trobar un preu just per a l’edifici. D’aquesta manera, s’ha posat l’exemple d’un hotel de dues estrelles reformat de 1.200 metres edificables, que s’ha valorat en un preu de venda al públic de 5,8 milions. Als càlculs posteriors fets, tal com exposa la comissió, cal restar-hi el fet de que l’hotel Rosaleda està en molt mal estat de conservació.
La resolució també estableix que l’associació Cercle d’Economia d’Andorra i les societats mercantils andorranes Adim SA, Waco Serveis SL, A4, SA, Gesthotel SL, Maià Rosaleda SA, Rosaleda Transports SA, Rosaleda Carburants SL i Cp SA, no tenen dret a cap indemnització en considerar que no s’ha justificat el perjudici que al·leguen ni la seva quantificació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte