Diari digital d'Andorra Bondia
El recull de contes està format per cinc narracions molt dispars, amb pinzellades de fantasia.
El recull de contes està format per cinc narracions molt dispars, amb pinzellades de fantasia.

La condició humana, epicentre de l’obra ‘Òxid de ferro’ de Canadell


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: A. C.

L’escriptor, artesà i joier  Albert Canadell va ser guardonat amb el premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions de la Nit Literària Andorrana 2021, que atorga el Cercle de les Arts i les Lletres de les Valls d’Andorra, per la novel·la Òxid de ferro. Aquest recull de contes format per cinc narracions molt dispars, està inspirat en diferents èpoques, llocs i personatges coneguts, amb pinzellades de fantasia, i destaca per la contundència, la diversitat i l’exploració de la condició humana. Coves menorquines, el Pirineu, Tavertet de Collsacabra, el litoral i algunes zones remotes de Sud-amèrica són alguns dels indrets que el lector podrà identificar al llarg de l’obra.

Però, per què Canadell va escollir el títol Òxid de ferro acompanyat d’una portada que il·lustra un dibuix d’alguna cova prehistòrica, quan es tracta d’una novel·la que tracta temàtiques tan diverses? El motiu rau en el missatge que l’escriptor vol transmetre: explicar històries com ho feien els nostres avantpassats primitius a través de les pintures rupestres. “Fent ús de l’ocre, que és òxid de ferro, pintaven empremtes de mans i dibuixos d’animals a les parets de les coves. Són aquestes ganes de comunicar que tenien les que jo també vull transmetre amb aquest llibre”. L’estreta relació entre els humans i l’òxid de ferro que apareix amb el títol i la il·lustració de la portada, surt en el segon conte del recull, L’arbre vell, que es desenvolupa en unes cavernes prehistòriques.

Ara bé, el conte més representatiu per a Canadell és el primer de la novel·la Desventures i alegries del Gollut de Ribes, que narra la història fictícia del que seria el darrer de la nissaga dels Golluts de Ribes de la vall del Freser. Pels despitats, els golluts, també coneguts com a nans, van ser una comunitat d’un centenar de persones que van viure a la Vall de Ribes entre finals del segle XIX i principis del XX. El seu nom prové del tumor que desenvolupaven al coll (goll) per falta de iode i problemes en el funcionament de la glàndula tiroide. Aquest grup d’éssers humans va anar desapareixent amb el temps. Per aquest motiu, Canadell ha volgut recuperar la història d’aquesta petita i efímera civilització fent una reconstrucció fictícia d’un d’ells, que decideix escapar-se del poble per conèixer món.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte