Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, arqueologia, Juverri, Juberri, destral Remolins, Mossos, excavació, falsificació
Andorra, arqueologia, Juverri, Juberri, destral Remolins, Mossos, excavació, falsificació

La destral 'neolítica' de Juverri es va fabricar el 2017 a Amer


Escrit per: 
A. Luengo / Destrals falsament neolítiques confiscades per la policia catalana al taller d'Amer (Mossos d'Esquadra).

La policia catalana deté dos homes acusats de fabricar i comercialtzar falses peces arqueològiques com la que Cultura va adquirir al març en un portal de subhastes per Internet i que suposadament procedia del jaciment lauredià.

Se'n recorden de la suposada destral neolítica, semblava que procedent del jaciment de Juberri, que el ministeri de Cultura va adquirir a finals de març per 45 mòdics euros (una ganga)? Segur que sí, perquè de seguida van saltar les alarmes. Primer de tot, pel pintoresc origen de la destral, un portal de subhastes d'articles de col·leccionista. Però també pels dubtes raonables sobre l'autenticitat de la peça, admesos fins i tot per la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que va justificar l'operació en l'obligació legal de recuperar el patrimoni a l'exili. La cosa, en fi, va quedar al farcit calaix de les relliscades que en matèria patrimonial han esquitxat la legislatura. Fins ahir.

Fins ahir, dèiem, que els Mossos d'Esquadra van detenir dos veïns d'Amer, a la comarca gironina de la Selva, que es dedicaven, atenció, a comercialitzar com a peces arqueològiques d'origen neolític i procedents de jaciments catalans i andorrans articles que ells mateixos manufacturaven al taller a partir de pedres i còdols que recollien a la llera del Ter, quin gran riu. Peces que després feien passar, per exemple, per una destral votiva neolítica exhumada a Juverri.

Doncs va colar. I la que va adquirir el ministeri té tots els números per ser un d'aquests sensacionals fakes arqueològics. El cas és que a principis d'abril, i vist l'èxit, el mateix portal de subhastes oferia una altra destraleta laurediana, més petitona -sis centímetres de longitud en lloc dels onze de la primera- i també més barateta -35 euros de res, en lloc de 45. Però aquesta vegada el ministeri, amb la mosca rere l'orella després del rebombori i d'una certa sensació de ridícul, no va picar.

Afortunadament, perquè la segona destral feia tota la fila de ser tan rematadament falsa com la primera. Així ho asseguren els arqueòlegs que han col·laborat amb la policia catalana en aquest formidable cas. Segons ells, ni la tipologia ni la morfologia de les destrals suposadament andorrabes coincidien ni remotament amb les destrals neolítiques de debò recuperades a Juberri. Tot plegat, "una aberració", conclouen. Tampoc consideren que el ministeri actués com és exigible en una administració, que no es pot emparar en la modèstia de l'operació -els 45 euros, més quatre per despeses d'enviament- per participar i fomentar el tràfic il·legal de patrimoni arqueològic, venen a dir.

Com s'hauria d'haver conduït, doncs, el ministeri? Contactant el portal, demanant-li que retirés cautelarment de circulació la peça, i investigant-ne l'origen i l'autenticitat, sostenen. No es va fer res d'això i es va tirar pel dret. Ens queda, en fi, el consol que al futur Museu Nacional hi podrem exposar una autèntica destral neolítica de Juberri fabricada a Amer, Girona, el 2017... després de Crist. No es pot tenir tot.

Andorra
arqueologia
Juverri
Juberri
destral Remolins
Mossos
excavació
falsificació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És que sense el seu gran assessor-director-coordinador-responsable la Ministra no sap que dir o fer. Afortunadament el personal del Ministeri ara si que poden treballar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte