Diari digital d'Andorra Bondia
Reconstrucció hipotètica de la farga del Madriu, situada a 2.000 metres d’altura i amb els quatre edificis (martinet, casa, taller i carbonera) que constituïen el complex siderúrgic.
Reconstrucció hipotètica de la farga del Madriu, situada a 2.000 metres d’altura i amb els quatre edificis (martinet, casa, taller i carbonera) que constituïen el complex siderúrgic.
Olivier Codina explica el projecte en prèsència de David Astrié, Sílvia Riva i Rosa Gili, avui al Rosaleda.
Olivier Codina explica el projecte en prèsència de David Astrié, Sílvia Riva i Rosa Gili, avui al Rosaleda.

La farga del Madriu: una joia per a un tresor


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Vall Madriu-Perafita-Claror

El ministeri i la comissió de gestió de la vall destinaran 400.000 euros a restaurar el complex siderúrgic del segle XVIII.

 

El tresor és òbviament la Vall del Madriu, Patrimoni de la Humanitat des del 2004; i la joia, la farga d’Escaldes, no tan òbvia perquè tan sols en queden les restes dels murs de pedra seca i un munt de rocs esparsos i inconnexos al Solà de la farga, a la capçalera del riu i a 2.000 metres d’altura. Que aixequin la mà els lectors que s’hi hagin enfilat alguna vegada. Però això és ara. D’aquí a quatre anys, quan conclogui el monumental projecte de conservació, estudi i revalorització de la Farga del Madriu, l’objectiu és que el visitant que s’hi arribi reconegui el que l’historiador Olivier Codina qualifica de complex siderúrgic “únic” als Pirineus.

Atenció, però: el resultat final no s’assemblarà a la reconstrucció hipotètica de la farga del Madriu (o d’Escaldes) que tenen aquí al costat, ni tampoc, per entendre’ns, la farga Rossell. La del Madriu no es reconstruirà. S’aixecaran de nou, això sí, els murs de pedra seca, amb l’objectiu de “salvar” un BIC (perquè ho és des del 2004) avui en perill, preservar-ne els vestigis i garantir-ne un manteniment “senzill”. Així mateix, es pretén convertir la farga en un “focus” de turisme cultural a la vall del Madriu i en un dels eixos del futur itinerari siderúrgic transnacional que arrencarà a l’Arieja i que culminarà a Catalunya passant naturalment per Andorra.

El projecte arrencarà el 13 de setembre i la primera campanya, que excavarà la ferreria i la casa de la farga, s’allargarà fins a la primera quinzena d’octubre. Li seguiran tres campanyes més, així que fins al 2024 no en veurem el resultat final. Si hem qualificat el projecte de monumental és perquè ho són per als nostres paràmetres els recursos que s’hi destinaran: 400.000 euros, aportats majoritàriament pel ministeri de Cultura (355.000) i la comissió de gestió (45.000), integrada com és sabut pels quatre comuns per on s’estén la vall (Escaldes, Encamp, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria). I com recorda David Astrié, president de torn de la comissió, “es tracta de la primera intervenció de conservació integral al Madriu”. Fins ara tan sols s’hi havien excavat cabanes de pastor i camins empedrats. De fet, caldria recular fins a l’excavació del jaciment de la Margineda, tres lustres enrere, per trobar una aventura arqueològica d’aquesta ambició i envergadura.

La farga del Madriu s’ho val, insisteix Codina, pel seu caràcter únic. L’explotació del complex va començar el 1732 amb el sistema clàssic de la farga a la catalana. Però quan a finals de segle XVIII es va haver d’ampliar, es va optar per ubicar el martinet en un edifici adjacent i separat del mall. En un es convertia el mineral en masser, i de l’altre en sortien les barres de ferro per ser posteriorment transformades. No se’n coneix cap altre exemplar, diu I només cal que recordin la Farga Rossell, on mall i martinet comparteixen espai.

La ministra Sílvia Riva, en fi, ha contestat a les suspicàcies que havia generat la fórmula de contractació dels treballs d’excavació, documentació i difusió de la intervenció, amb tres contractes per un valor conjunt de 51.000 euros. La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela sospitava que s’havia “trossejat” el contracte, i Riva ho ha negat de forma taxativa: “El que hem fet són tres edictes per contractar tres professionals, cadascun dels quals cobreix un aspecte diferent del projecte”.  Tots tres pertanyents al laboratori Archéomatériaux et Prévision de l’Altération de la Univeristat de París-Sacay. El director de Patrimoni, Xavier Llovera, assegura que en aquest cas “no s’ha buscat el millor preu, sinó la major qualitat”.

Per resumir-ho en xifres, el projecte de la farga del Madriu preveu la intervenció en dos jaciments siderúrgics, en tres jaciments agropecuaris i en quatre camins. S’estendrà sobre una superfície total de 1.250 metres quadrats, la meitat dels quals correspondran a l’excavació paleosiderúrgica pròpiament dita, i es rehabilitaran 330 metres lineals de mur de pedra seca. Els arqueòlegs s'instal·laran en un campament a tocar del jaciment per estalviar-se les dues hores d'anada (i dues de tornada) per accedir-hi a peu, i els equipament s s'hi transportaran en helicòpter i a lloms d'animals.

 

 

Andorra
escaldes
Rosaleda
vall del Madriu
Farga
excavació
Gili
Codina
Astrié
siderérgia

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Reconec el valor cultural, peró una inversió tant grand. En fà patir que a la llarga no s'hagi de fer un camí, per qué puguin accedir els visitants.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte