Diari digital d'Andorra Bondia
‘Park of Lost Paradise’, una de les seccions que conformen ‘Future is Now’.
‘Park of Lost Paradise’, una de les seccions que conformen ‘Future is Now’.

La instal·lació de Shangti a Venècia tampoc s’exposarà al país


Escrit per: 
A. L. / Foto: SFGA

Segons el balanç provisional, 40.000 visitants van desfilar pel pavelló de la Pietà.

Future is Now seguirà les passes de Murmuri, la instal·lació amb què Eve Ariza va concórrer el 2017 a la Biennal de Venècia, i tampoc no s’exposarà en terra andorrana. Com a mínim, “no ho tenim pensat així”, diu la directora de Promoció cultural, Montserrat Planellas, “perquè ja en vam exposar la maqueta a ArtalRoc i tornar a exposar l’obra seria superflu”. És una opinió, perquè amb el mateix punt de partida podríem defensar exactament el contrari: com que el que es va exposar a ArtalRoc ara fa poc més d’un any va ser només la maqueta de la instal·lació, què més lògic que aprofitar l’impasse entre la fi de la Biennal i els hipotètics compromisos que li puguin sortir a l’artista perquè els que no han pogut desplaçar-se a Venècia la contemplin en tota l’esplendor?

Plou sobre mullat, perquè fa dos anys, i després de moltes elucubracions, tampoc Murmuri es va veure sencera i completa per aquí. En canvi, sí que va viatjar a Llemotges i a Bergen (Noruega). El que tampoc està clar és el destí final de Future is Now: segur que recorden que la instal·lació està formada per un conjunt d’àmbits. Doncs segons Planelles, el ministeri i Shangti han de negociar quina part es queda un, i quina l’altra. Així que tot indica que a les col·leccions del Govern només hi ingressarà un trosset de Future is Now, que és com si diguéssim que de Murmuri tan sols li tocaven al Govern un grapat de bols d’aquells de ceràmica.

Pel que fa a la Biennal, en fi, i a falta del balanç definitiu, entre l’11 de maig i el 24 de novembre van desfilar per la Pietà, seu com l’edició anterior del pavelló andorrà, prop de 40.000 visitants, la segona xifra més alta des que el 2011 va començar l’aventura veneciana, sensiblement per sota dels 48.000 del 2017, però a anys llum dels 18.000 del 2015.

El ministeri obrirà en breu la carrera per a l’edició del 2021, amb una prometedora i ja sabuda novetat: elimina el concurs d’on fins ara sortia l’artista venecià, i designa un comissari que serà qui encarregarà directament a un artista el projecte que tots dos desenvoluparan per a Venècia. Es tractava de frenar la galopant deserció dels nostres artistes –a l’última convocatòria només van concórrer quatre projectes– i sobre el paper sona bé. Caldrà veure com es concreta.

Andorra
Biennal
Venècia
shangti
Ariza
Planelles
murmuri
Future Is Now
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic