Diari digital d'Andorra Bondia
El guanyador de l'última edició del Fiter i Rossell de novel·la, amb el cap de Govern.
El guanyador de l'última edició del Fiter i Rossell de novel·la, amb el cap de Govern.

La Nit Literària surt de l’UVI


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jonathan Gil

La participació creix lleugerament i recupera el premi de Periodisme, que patrocina Sant Julià.

Torna la Nit Literària, com cada tardor des de fa 42 anys. Aquesta edició es decideix el 14 de novembre a l’hotel Sant Gothard de la Massana, i la bona notícia és que sembla que el més veterà dels nostres certàmens, amb el permís dels Jocs Florals, ha sortit definitivament de l’UVI on va ingressar dos cursos enrere, quan la participació es va enfonsar fins als 41 originals, la més baixa de la història. L’any passat va recuperar la, diguem-ne, fita del mig centenar clavat, i aquest s’ha enfilat fins als 53, que per comparació sembla una xifra raonable però que, per posar-ho en context, queda molt lluny –a anys llum, de fet– dels 101 del 2011, que tampoc no era el rècord de la Nit. Així que d’acord: potser ha sortit de l’UVI, però continua a planta i amb pronòstic incert.

Desglossat per modalitats, és de justícia destacar que el Fiter i Rossell de novel·la, dotat amb una suculenta bossa de 10.000 euros, es manté en uns honorables catorze originals, dos menys que l’any passat –se’l va endur el barceloní Ignasi Serrahima, amb La mare del temps– però una participació que el confirma com el més concorregut de tots els premis del cartell. I amb molta diferència. L’hauria de seguir, per dotació,  el Principat d’Andorra d’investigació històrica, que reparteix 10.000 euros més. Però estem parlant del guardó més malastruc dels últims temps: entre el 2014 i el 2017 no es va ni dotar, i l’any passat Sofia Masegosa va trencar el malefici amb un accèssit per La vida teatral a Andorra entre 1900 i 1970: era l’únic original que hi concorria. Aquest any són tres, així que hi haurà una mica més de competència. Una mica.

El Grandalla de poesia, en canvi, s’ha enfilat en aquesta ocasió fins als catorze candidats, la xifra més elevada de l’últim lustre. D’entre ells sortirà el successor de Núria Abad, la guanyadora de l’any passat amb La fosca (i els corresponents 3.500 euros). Mereix també figurar al sac dels premis saludables el Sant Miquel d’Engolasters d’assaig literari, que l’última edició va ser per a l’escaldenc Carles Sánchez (Èpica i història: l’Andorra d’Isabelle Sandy): vuit originals es disputaran dijous els 2.000 euros de la dotació. Dos més que el Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, que reparteix 6.900 euros més, que l’any passat es va endur Joaquim Brustenga amb Deu minuts. I manté el tipus el Juli Verne de ciència-ficció, reinstaurat el 2017 i dotat amb 2.000 euros pel Grup Maestre: hi concorren quatre relats, un més que l’any passat.

Però tot té un revers, i el de les relatives bones noves que hem repassat fins ara és el nul interès que ha despertat el premi de divulgació científica: l’any passat s’hi va presentar un treball; aquest, cap. I no pot ser culpa de la dotació, perquè MoraBanc hi contribueix amb 3.500 euros. Una situació similar ha experimentat el Sant Carles Borromeu de contes i narracions, amb idèntica dotació i el mateix patrocinador, i que ha rebut tan sols un recull a concurs; l’any passat van ser set. I el 50è aniversari Crèdit Andorrà de teatre s’ha quedat en tres. No és una bona notícia, com tampoc ho és que el ressuscitat Laurèdia de periodisme, que patrocina el Comú de Sant Julià amb 2.500 euros, tan sols hagi rebut dos reportatges. Alguna cosa falla, any rere any, en la difusió d’un cartell que reparteix prop de 50.000 euros en premis. I òbviament, no és la dotació.

Andorra
la Massana
Nit Literària
participació
Serrahima
Grandalla
lauredià
periodisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte